ČESKÉ BUDĚJOVICE: Kotlíkové dotace slaví pětileté výročí existence. Jihočeši díky nim získají...

ČESKÉ BUDĚJOVICE: Kotlíkové dotace slaví pětileté výročí existence. Jihočeši díky nim získají na ekologičtější vytápění více než miliardu korun

Více než devět tisíc domácností v Jihočeském kraji bude moci levněji, pohodlněji, a hlavně ekologičtěji topit díky kotlíkovým dotacím. K pátému výročí existence tohoto dotačního programu Jihočeský kraj rozdělil, respektive rozdělí celkem více než jednu miliardu korun.

„V prvním a druhém kole získalo v Jihočeském kraji dotaci celkem 5465 osob, ve třetím kole byla dotace proplacena zatím 426 žadatelům. Celkově ale bude možné uspokojit ve třetím kole minimálně 3693 žadatelů,“ vysvětlil krajský radní pro investice Antonín Krák, podle něhož bylo od začátku kotlíkových dotací vyplaceno v Jihočeském kraji 644,4 milionů korun. V rámci posledního kola zbývá k proplacení 372,6 milionů. Na konci července bude navíc rada schvalovat dalších 575 žádostí za celkem 64,5 milionů korun do tzv. zásobníku. Tyto žádosti bude možné z důvodu vyčerpání prostředků financovat pouze v případě úspor v již realizovaných žádostech, nebo pokud by došlo k navýšení finanční částky na kotlíkové dotace od Ministerstva životního prostředí pro Jihočeský kraj.

„V rámci pětileté existence programu je patrný výrazný nárůst zájmu žadatelů o tepelná čerpadla,“ upozornil na závěr Krák s tím, že v první výzvě projevilo zájem o vytápění tepelnými čerpadly jen 781 žadatelů, přičemž ve třetí výzvě jich bylo už 2703.

(tzjč)

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře