RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Borůvkový koláč (předpis na velký plech)
20 dkg hladké mouky, 20 dkg polohrubé mouky, 8 dkg krupicového cukru, 8 dkg másla, 1 droždí (kvásek), 1 žloutek, špetka soli, citronová kůra, 2 dl vlažného plnotučného mléka, borůvky, drobenka
Drobenka: 10 dkg hrubé mouky, 8 dkg krupicového cukru, 8 dkg másla
Mouku smícháme s cukrem a přidáme nasekané máslo. Mezi prsty jej rozdrobíme a promneme.
V míse promícháme obě mouky, přidáme sůl, cukr, kůru a znovu promísíme. Přidáme žloutek, vlahé máslo, kůru a kvásek. Pomocí vlažného mléka (lijeme postupně) zaděláme hladké těsto, které se nelepí na stěny a necháme kynout. Vyválíme těsto na velikost plechu, který vymažeme a těsto do něj vložíme. Zvedneme mírně okraje, nasypeme borůvky, posypeme drobenkou a pečeme při 190 °C asi 30 minut. Horký můžeme pokapat ohřátou kysanou smetanou a sypeme moučkovým cukrem.
Připravuje: Lucie KOHOUTOVÁ