RECEPTY Z KUCHYNĚ: “Skleněné” kuřecí maso, špenát a bramborovo-cuketové knedlíčky

Maso: 5 stehenních kuřecích řízků (očistit), 2 lžičky grilovacího koření, 4 lžíce Solamylu, 50 g anglické slaniny (na kostičky), sójová omáčka, voda nebo vývar, sůl.
Kuřecí stehenní maso nakrájíme na větší kousky, promíchat s kořením a necháme asi hodinku v lednici. Pak posypeme Solamylem, důkladně v něm všechny kousky obalíme a zprudka orestujeme na pánvi. Poté přisypeme slaninu, lehce zarestujeme, zakápneme sójovkou a trochou vody nebo vývaru a za stálého míchání necháme “napít”. Na mase se vytvoří jakýsi “skleněný” obal a zůstane tak velmi šťavnaté.
Maso poté vyjmeme z pánve a šťávu upravíme na požadovanou hustotu.
Knedlíky: 1 balíček “Bramborového těsta BASK” (400 g), cca 400 g najemno nastrouhané cukety (starší cukety oloupu a vydlabu semínka, mladé plody strouhám i se slupkou a knedlíčky pak mají pěknou nazelenalou barvičku), 1 lžička soli, 1 lžička sušeného česneku, cca 100ml vody (přidávám až dle hustoty těsta).
Do mísy nastrouhám najemno cuketu, osolím a nechám tzv. “vyplakat”, neslévám. Přidám zbytek surovin a umíchám těsto, pokud je hodně husté a suché (záleží na cuketách), tak přiliju trochu vody, těsto je malinko řidší než na klasické bramborové knedlíky. Z těsta tvaruju malé kuličky velikosti pingpongového míčku nebo vyválím silnější válečky a jen je pokrájím jako noky. Vařím ve vroucí osolené vodě asi 10 minut. Hotové promastím trochou oleje, aby se neslepily.
Špenát: 1/2 cibule (nadrobno), 3 stroužky česneku (nadrobno), 400 g sekaného mraženého špenátu, 1/2 hrnku mléka, olej, sůl, Podravka, 4 lžíce polohrubé mouky.
Cibuli a česnek orestujeme na oleji, přilijeme mléko a přidáme zmrazený špenát. Hrnec přiklopíme pokličkou, ztlumíme plotnu a necháme špenát povolit. Pak po částech opatrně vmícháme mouku, aby se nám neutvořily hrudky, důkladně rozmícháme, osolíme a za občasného míchání povaříme, dokud nezhoustne natolik, že se nám začne lehce lepit na vařečku. Dle chuti dosolíme, můžeme přidat sušený česnek nebo špetku mletého chilli pro výraznější aroma a dochutíme Podravkou.
Připravuje: Danula VAŠÍČKOVÁ
