V KUCHYNI S DANULOU: Bramborové halušky
1000 kg syrových brambor (oloupat), 450 g hladké mouky, 2 vejce, sůl, 2-3 l vody.
Brambory nastrouháme na takovém tom struhadle s hvězdičkami (strouhá hodně jemně, téměř na kaši), vodu z nich neslíváme! Nasypeme do nich hladkou mouku, přidáme vejce, osolíme a promícháme v těsto (ne řídké ani husté).
Dáme vařit osolenou vodu, tak 2-3 litry. Do vařící vody házíme nožem omočeným v horké vodě malé nočky z prkénka, které jsme si předtím také ponořili do horké vody a pak teprve na něj rozetřeli těsto. Takhle to dělala moje babička a po ní i moje maminka. já tak šikovná nejsem, takže jsem si pořídila síto na halušky a pomocí něj těsto protlačuji do vroucí vody. Halušky vaříme cca 8 minut (až vyplavou).
Poté je vylovíme cedníkem a ihned prolijeme omastkem s opečenou slaninou či špekem, aby se nám neslepily.
A teď už je jen na nás, zda je smícháme s překrájeným kysaným zelím nebo s dušeným, jestli si na ně dáme cibulku nebo brynzu.
Připravuje: Danula VAŠÍČKOVÁ