RECEPTY Z KUCHYNĚ: Pečené kachní žaludky, pyré z brambor a hrášku

RECEPTY Z KUCHYNĚ: Pečené kachní žaludky, pyré z brambor a hrášku

 

Cca 1 kg drůbežích žaludků (dají se použít kuřecí, krůtí nebo jako v mém případě kachní), 1 větší cibule (nadrobno), 4 stroužky česneku (nadrobno), 1 lžička mleté sladké papriky, 1 lžička drceného kmínu, 1 lžička sušeného rozmarýnu, 1 lžíce sušené majoránky, sůl, asi 300ml masového vývaru, 1 vrchovatá lžíce vepřového sádla. 

Žaludky důkladně očistíme a rozřízneme, vložíme do pekáče a přisypeme cibuli, česnek, koření a bylinky, mírně osolíme a zalijeme vývarem. Poté neprodyšně uzavřeme a pečeme doměkka v troubě na 180 stupňů asi 2 hodinky. Občas zkontrolujeme množství tekutiny a případně podlijeme vodou. Pak odklopíme, přidáme sádlo a dopečeme do barvy.

Pyré: 1 kg brambor, 1 sáček mraženého hrášku, 50 g másla, sůl, 1 lžička sušeného česneku.
Hrášek uvaříme doměkka v osolené vodě a scedíme, část vývaru si ponecháme stranou na zředění. Část hrášku si vždy odeberu stranou a vmíchám až do hotového pyré, hezky to pak na talíři vypadá. Zbytek projedeme v hrnci tyčovým mixerem a zakryjeme pokličkou, aby nám zbytečně nevychladl.
Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kousky, zalijeme vodou (já zalévám již horkou), přidáme sůl a klasicky uvaříme doměkka. Scedíme a mačkadlem pěkně rozmačkáme, přidáme hráškové pyré, sušený česnek a máslo, důkladně promícháme, případně zředíme vývarem na požadovanou konzistenci a nakonec vsypeme odložený uvařený hrášek a jen lehce promícháme.
Připravuje: Danula VAŠÍČKOVÁ

5 1 vote
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře