V KUCHYNI S DANULOU: Makové květy
300 g polohrubé mouky, 2 lžíce krystalu, 1/4 lžičky soli, 1/2 kostky čerstvého droždí (21 g), 1 žloutek, 125 ml vlažného mléka, 50 g rozpuštěného másla, 1 lžíce oleje a mimo to maková náplň, švestková povidla, vejce na potření a drobenka
Těsto zaděláno a vykynuto v pekárně, rozdělit na 10 dílů, utvořit bochánky a nechat pod igelitem 10 minut odpočinout. Pak každý bochánek zvlášť roztlačit dlaní na pracovní desce, naplnit lžící náplně a zavázat jako buchtu. Uložit spojem dolů na plech s pečícím papírem a dlaní opět opatrně roztlačit do tvaru koláče a nechat pod igelitem nakynout asi 45 minut. Pak střed každého koláče promáčknout (používám omoučenou malou skleničku ), každý jednotlivě naplnit 1 lžící povidel, okraje pomazat vejcem, osmkrát nastřihnout po obvodu nůžkami (cca 2-3 cm směrem ke středu) a posypat drobenkou. Péct asi 20 minut na 170 stupňů.
Maková náplň: 200 g mletého máku, 1 lžíce mleté kávy, 1 lžička sušené citronové kůry, asi 130 ml mléka, cukr dle chuti. Vše svaříme v rendlíku na plotně a necháme vychladnout.
Poznámka . Lze použít třeba ořechy nebo tvaroh, ale ten doporučuji v alobalu.
Připravuje: Danula VAŠÍČKOVÁ