RECEPTY Z KUCHYNĚ: Bramborové koule plněné mletým uzeným masem

Na jednu várku, tj. asi 16 knedlíků: 500 g den předem ve slupce uvařených brambor (oloupat), 250 g hrubé mouky, 100 g dětské krupičky, 1 vejce, 1 lžička soli a mimo to cca 500 g vařeného uzeného masa (semlít na masovém mlýnku, používám matrici č.8), 150 g slaniny (semlít), 1 cibule (nadrobno, orestovat na sádle).
Brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme vejce, sůl, mouku a krupičku a zpracujeme hladké nelepivé těsto. V případě potřeby ještě přidáme trochu mouky. Pracujeme rychle, bramborové těsto má tendenci dlouhým stáním řídnout!
Vyválíme silného hada, nakrájíme na plátky, každý jednotlivě roztlačíme dlaní na pomoučené pracovní ploše, do středu každé placičky dáme asi lžíci směsi uzeného masa se slaninou a restovanou cibulí a zabalíme jako buchtičku. Důkladně spojíme a pokoulíme v dlaních.
Vhazujeme do vroucí osolené vody a ihned odspodu nadzvedneme vařečkou, aby nepřisedly ke dnu. Vaříme cca 20 minut. Hotové vylovíme vařečkou nebo cedníkem a ukládáme do mísy. Mírně prochladlé pomastíme, aby neokorávaly.
A samozřejmě nesmí chybět dušené zelí a hromada restované cibulky.
Připravuje: Danula VAŠÍČKOVÁ
