LIPENSKO: Předzahrádky u restaurací se budou otevírat zatím pomalu, chybí jim totiž...

LIPENSKO: Předzahrádky u restaurací se budou otevírat zatím pomalu, chybí jim totiž zahraniční klientela

Ilustrační foto

 

Provozovatelům restaurací na Lipensku se v pondělí 11. května nevyplatí otevřít své předzahrádky, kde se mohou hosté najíst a napít pod širým nebem. Ty mohou podle vládních nařízení otevřít již od pondělí, ale většina z nich se tak rozhodne až později. Někteří počkají až do 22. května, jiní i déle. Zachovali by se podle svých slov stejně, i kdyby předpověď počasí na příští týden byla příznivější. Má padat sníh, ale na Lipensku především chybí zahraniční klientela.

“Jsme rádi, že dochází k rozvolňování karanténních restrikcí. Nastartovat provozy, které dva měsíce byly bez příjmu s povinnostmi platit všechny závazky a aktuálně s personálem na pracovních úřadech kvůli neznámému, ale spíš nízkému počtu návštěvníků, je strašně složité. Každé jaro je u nás složitější, ale vše kompenzovaly Velikonoce a první máj. Podnikatelé měli rezervace a věděli, že mohu táhnout provozní náklady,” uvedl Jiří Mánek z Turistického spolku Lipenska.

„My máme v restauraci klientelu z více než 95 procent z Rakouska. Dokud se neotevřou hranice, nemá pro nás význam restauraci otevírat,” řekl Miloš Pavelec, majitel restaurace Inge ve Vyšším Brodu. Stejně tak není situace jednoduchá v Rožmberku, kam lidé jezdí hlavně za atrakcemi jako je hrad Rožmberk a věž Jakobínka, ale ty musí být stále zavřené. „U nás máme 50 procent zahraniční klientely, ta se k nám nedostane. Navíc je zavřený hrad a já se budu rozhodovat na poslední chvíli. Pokud bude hezké počasí, chtěl bych otevřít ve čtvrtek 14. května,” řekl Jan Hanuš provozovatel hotelu Růže v Rožmberku.

Lipenským restauratérům se nevyplatí spěchat. Musí kalkulovat s tím, že kvůli zavřeným hranicím aktuálně přichází o hosty ze zahraničí, především z Rakouska a Německa. Ti někde tvoří většinu jejich příjmů. Polovinu zahraniční klientely má také hotel a restaurace Maxant ve Frymburku.

„My jsme teď dělali velký úklid, čištění a desinfekce. Jsme připraveni, provozujeme restauraci s výdejem přes okénko, připravena je i zahrádka, ale zatím ji otevírat nebudeme. Myslím, že počkáme do 20. května, zareagujeme na pohyb turistů,“ uvedla Vladislava Semšová, majitelka hotelu.

Co je ještě horší, tak stále platný nouzový stav zakazuje tuzemským turistům cestovat a lipenský region, který kompletně leží v příhraničí a prosperuje z turistického ruchu, je tak téměř vylidněný.

Podle Barbory Perfollové z restaurace a penzionu Hájovna na Svatém Tomáši chtějí zahrádku otevřít v pátek 15. května. „Velice nás mrzí, že se k nám Rakušané nedostanou, doufáme že od července se otevřou hranice aspoň pro ně. Tvoří nám 30 procent tržeb. Volají a píšou jaká je situace v ČR, a že je jim smutno po cykloturistice okolo Svatého Tomáše spojenou s návštěvou v našem hostinci,“ sdělila Barbora Perfollová.

Minimálně o týden odloží otevření i Eva Bittnerová, která provozuje restauraci a hotel Barborka v Přední Výtoni.„V  této době tvoří každý rok většinu tržeb rakouští cyklisté, kteří k nám jezdí na výlet a také důchodci, kteří jezdí na oběd,“ uvedla Bittnerová. Také hotel České Žleby na Stožecku otevře až po 22. květnu. „Momentálně se nám nevyplatí otevírat. Čekáme až skončí nouzový stav,“ říká provozovatelka Dagmar Šubová. Také tady je otevřené okénko, kde si hosté mohli koupit něco polední menu či pití. Využili ho ti, kteří si zde zahráli minigolf. „Zájem byl minimální. Otevřeno máme ze strategických důvodů, aby bylo vidět, že žijeme,“ dodává. Podobně malý zájem byl v hotelu Marlin v Nové Peci. „Tržby byly minimální. Trn z paty nám to nevytrhlo. Zahrádku restaurace otevřeme hned v pondělí. Věříme, že i místní přijdou na pivo,“ uzavírá majitel Marlinu Michael Trampota.

Text a foto: Pavel PECHOUŠEK, Turistický spolek Lipenska

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře