RECEPTY Z KUCHYNĚ: Chléb bez hnětení

RECEPTY Z KUCHYNĚ: Chléb bez hnětení

 

Množství těsta odpovídá sklokeramické misce o objemu 2,4 l a ingredience odměřuji pomocí hrnku o objemu 250 ml.
1/2 hrnku žitné chlebové mouky, 1 hrnek pšeničné chlebové mouky, 2 hrnky klasické hladké mouky, 1/2 kostky čerstvého droždí (21 g), 1 čajová lžička krystalu, 3 čajové lžičky soli, 3 čajové lžičky drceného kmínu, 1 a 1/2 hrnku vlažné vody, 1 polévková lžíce oleje, 1 polévková lžíce octa.

Do mísy nasypat všechnu mouku, promíchat, uprostřed udělat důlek, do něho rozdrobit droždí, nasypat cukr a nalít 1/2 hrnku vlažné vody. Důkladně v důlku rozmíchat s trochou mouky dohladka a nechat vzejít kvásek. K okraji přisypat sůl a kmín, a když začne kvásek pracovat, přidat zbytek surovin a vše promíchat tak, aby ve vzniklé mase nezbyla suchá moučná místa. Celou mísu vložit do velkého igelitového sáčku a nechat 3 hodiny kynout.

Poté těsto vyškrábnout na pomoučenou pracovní plochu, několikrát poskládat na třetiny proti sobě a pak zase diagonálně na třetiny, tak aby vznikl nelepivý pecínek. Ten podmoučíme a přiklopíme obrácenou mísou. Troubu i s pečící nádobou a víkem zapneme na 230 stupňů a necháme 30 minut nahřívat.

Pak nádobu vyjmeme, pecínek do ní opatrně vhodíme nebo překulíme, ale pozor na popáleniny!!! Můžeme svrchu naříznout žiletkou, přiklopíme a vložíme na 30 minut do trouby na 230 stupňů, pak odklopíme a pečeme ještě 10 minut na 220 stupňů. upečený chléb vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.

 

Připravuje: Danula VAŠÍČKOVÁ


 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře