ŘECEPTY Z KUCHYNĚ: Dušené vepřové ledvinky a jasmínovou rýží

ŘECEPTY Z KUCHYNĚ: Dušené vepřové ledvinky a jasmínovou rýží

 

1 kg vepřových ledvinek, 1 středně velká cibule (na kostičky), 50 g uzené slaniny bez kůže (na kostičky), 1 lžíce mleté sladké papriky, 1 lžička drceného kmínu, 1 lžička mletého černého pepře, 1/2 lžičky mletého chilli, sádlo, 1 kostka Masoxu (jo, jasně, není to moderní ani zdravé, takže kdo nechce, nedává), sójová omáčka (obdobně jako s Masoxem, kdo je proti, nedává), hladká mouka, voda, sůl.

Ledvinky vždy pořádně očistím a vyříznu pokud možno všechny viditelné močové cesty, pečlivě několikrát propláchnu ve studené vodě a pak na noc namočím do mléka (to pomůže neutralizovat nežádoucí pach). Druhý den propláchnu studenou vodou a nakrájím na silnější proužky.

Na sádle zpěníme nadrobno pokrájenou cibulku, přidáme slaninu a necháme ji vyškvařit, zaprášíme mletou sladkou paprikou, přidáme pokrájené ledvinky a necháme dusit ve vlastní šťávě. Občas promícháme a podléváme vodou. Když jsou ledvinky měkké, trvá to asi 40 minut, přidáme kostku Masoxu, sójovou omáčku, drcený kmín, sůl a pepř dle chuti. V hrníčku rozmícháme dohladka ve studené vodě hladkou mouku, vlijeme k masu a ještě asi 10 minut provaříme. Kdo má rád ostřejší, přidá špetku mletého chilli.

 

Připravuje: Danula VAŠÍČKOVÁ


 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře