V KUCHYNI S DANULOU: Tříbarevný tvarohový koláč
I. těsto: 350 g polohrubé mouky, 100 g moučkového cukru, 1/2 prášku do pečiva, špetka soli, 4 lžíce holandského kakaa, 1 vejce, 150 g změklého másla, 4 lžíce vody.
Vše na vále zpracovat v hladké těsto a šup s tím na máslem vymazaný velký plech (42x32cm) s okrajem. Já vyvaluju malým válečkem přímo na plechu, protože těsto je velmi měkké. Dno propíchat vidličkou. Navrch nalijeme tvarohovou náplň.
Náplň: 500 g měkkého vaničkového tvarohu, 200 g zakysané smetany, 3 lžíce moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 žloutek, 1 lžíce vanilkového pudinkového prášku.
Vše v míse pouze smíchat a nalít na tmavé těsto.
Navrch nalít světlé piškotové těsto.
II. těsto: 3 vejce, 200 g krystalu, 5 lžic horké vody, 100ml oleje, 250 g polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, špetka soli.
Žloutky s cukrem vyšlehat do husté bílé pěny, přišlehat po částech horkou vodu a olej a nakonec vmíchat vařečkou střídavě mouku s práškem do pečiva a sníh z bílků (použijeme zbylý bílek z náplně), ušlehaný se špetkou soli.
Nalít stejnoměrně na tvarohovou vrstvu, lehce rozetřít a péct 40 minut na 180 stupňů.
Připravuje: Danula VAŠÍČKOVÁ