HASIČSKÝ ZÁCHRANNÝ SBOR – JIHOČESKÝ KRAJ: Nedávné výjezdy k událostem na Prachaticku

HASIČSKÝ ZÁCHRANNÝ SBOR – JIHOČESKÝ KRAJ: Nedávné výjezdy k událostem na Prachaticku

Letecký záchranář HZS Jihočeského kraje v podvěsu pod vrtulníkem transportoval zraněného z nepřístupného terénu

 

Středa 4. března

2:07 Požár – Dvě cisterny a automobilový žebřík profesionálních hasičů ze stanice Prachatice a cisterna dobrovolných hasičů obce Lhenice byli vysláni do Mičovic, kde byl ohlášen požár půdy rodinného domu. Hasiči našli ohnisko požáru na půdě v blízkosti komína, kde hořel povalový strop. Uhašení požáru jednotkám zabralo včetně závěrečného průzkumu přibližně hodinu. Požár způsobil škodu za 30 000,-, příčinu vzniku požáru šetří vyšetřovatel HZS.

11:48 Technický zásah – Leteckého záchranáře HZS Jihočeského kraje – hasič-lezce speciálně vycvičeného pro zásahy pod vrtulníku v podvěsu – využila ZZS a LZS u Volar, části obce Chlum. Leteckého záchranáře zdravotníci vyzvedli vrtulníkem LZS na stanici v Táboře a letěli do lesa u obce Chlum, kde byla v nepřístupném terénu v prudkém svahu zraněná osoba. Přistání vrtulníku nebylo kvůli terénu možné, proto byl pomocí palubního jeřábu vysazen pouze letecký záchranář. Pacient byl již ošetřen zdravotníky ZZS a zafixován ve vakuové matraci. Poté ho letecký záchranář a posádka ZZS uložila do speciálních nosítek určených pro letecký transport a odnesen přibližně sto metrů ze svahu na mýtinu. Zde záchranář sebe a nosítka s pacientem upnul k lanu palubního jeřábu. Vrtulník poté přeletěl na místo vhodné k přistání, kde byl pacient naložen do vrtulníku a transportován do nemocnice v ČB. Leteckého záchranáře následně zdravotníci dopravili vrtulníkem zpět na táborskou stanici.

 

Čtvrtek 5. března

11:47 Technický zásah – Na vyžádání ZZS snesli vimperští profesionální hasiči v Luční ulici ve Vimperku pacienta do sanitky.

11:54 Technický zásah – Stejná jednotka pak zasahovala v Mírové ulici ve Vimperku, kde provedla nouzové otevření dveří bytu. Uvnitř byl zapnutý spotřebič.

 

Text a foto: (vm)

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře