ČESKÉ TRADICE: Masopustní neděle (taneční) – 11. února 2024

ČESKÉ TRADICE: Masopustní neděle (taneční) – 11. února 2024

Ilustrační foto: pixabay

 

Po tučném čtvrtku následuje pátek a sobota plná příprav na slavnou neděli. Nakládá se maso na neděli, škrobí se a žehlí nejlepší šaty a kroje na nedělní a pondělní zábavu a připravují se masky a kroje na masopustní úterý – poslední masopustní den.

Dříve se od neděle do úterý nechodilo do práce.

Masopustní neděle je den plný radosti a zábavy.

K obědu se tradičně připravuje knedlíčková polévka a svíčková na smetaně s houskovým knedlíkem. Naše praprababička svíčkovou dělávala nakládanou s karamelem, ta je výtečná.

Této neděli se také říká taneční, a to proto, že již po obědě hudebníci svolávali do hospody k muzice. Naši předci se nenechali dlouho pobízet a šli se veselit a tančit, k čemuž nesmělo chybět dobré pivo, pálenka a něco k zakousnutí. Veselilo se, a hlavně tančilo, kolikráte až do časných pondělních hodin.

I my dnes bychom se neměli nechat zahanbit a po výtečné polévce a svíčkové časně vyrazit na zábavu a veselit se. Jakou zábavu zvolíme, je na nás. Tanec je ale stále nejlepší volbou.

Jděme se pěkně v neděli družit. Pokud jste z města, kde se již masopustní zábavy nedrží, doporučuji si udělat výlet na ves, kde je zábava v plném proudu. Případně chcete-li se dozvědět, jak tento den slavili naši předkové, vypravte se do některého ze skanzenů.

Nejste-li na vesnické zábavy, pak se doporučuje navštívit divadlo a zhlédnout komedii nebo vyrazit na ples. Důležité je mít radost a bavit se.

 

Zdroj: Ladislava Paterko – přednášky, semináře a kniha Naše tradice
Vlastimil Vondruška – Církevní rok a lidové obyčeje
Čeněk Zíbrt – Veselé chvíle v životě českého lidu

Připravuje: Barbora ORSÁGOVÁ


 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře