ČESKÉ TRADICE: Tučný čtvrtek – 8. února 2024

ČESKÉ TRADICE: Tučný čtvrtek – 8. února 2024

 

Tučný čtvrtek nebo-li “tučák” předznamenává konec masopustu s velkými tanečními zábavami a počátek střídmého postního období před Velikonocemi.

Na Tučný čtvrtek by každý měl být doma s rodinou a užívat si dobrého jídla a piva.
Tradičně každá hospodyně připraví k obědu vepřovou pečeni s knedlíkem a zelím. Před jídlem se pomodlíme a poděkujeme vepříkovi, za to že jeho život nebyl marný.

K tomuto českému lahodnému pokrmu podáváme pivo jako úctu čtyřem živlům.

A protože se tento den netancuje, měl by každý pojíst tolik vepřového co snese a pak si dá šlofíka.

Pokud nemůžeme býti doma na tučný oběd, uděláme slavnostní večeři.

V pátek se tráví a v sobotu se připravujeme na slavnou masopustní neděli, pondělí a úterý plné radovánek, tance a masek. Hospodyně v sobotu nakládají hovězí maso na neděli, kdy se vaří tradiční svíčková omáčka.

V některých krajích se přesunulo masopustní veselí jen na sobotu a neděli, ale přípravná sobota zaplněná škrobením a žehlením krojů a krásných masek, přípravou ozdob a dobrého jídla pak chybí a masopust se stává poněkud hektický.

Doporučuji však se i o víkendu za masopustními taškařicemi vypravit třeba do blízké vesnice a popít a pojíst něco masopustních dobrot..

Recepis – tučný čtvrtek

Dovolím si připojit recepis na výtečné nadýchané a poměrně rychlé bramborové knedlíky z horkých brambor:

3/4 kg vařených brambor
10 g soli
50 g krupice
250 g hrubé mouky
1 vejce – pokud je hodně malé přidáme jeden žloutek

Brambory uvaříme a ještě teplé je na válu rozmačkáme válečkem či šťouchadlem na brambory. Osolíme, přidáme krupici, mouku a když vychladnou tak aby se vejce nesrazilo, spojíme s vejcem.
Z těsta tvoříme menší knedlíky. Já dělám 4 válečky, lze udělat 2 větší knedlíky nebo menší kuličky.
Vkládáme je do vroucí dobře osolené vody. Pokud jsou menší asi 13 min, pokud větší cca na 15 min.
Jestli je knedlík dobře uvaření zjistíme rozkrojením v půli.

Těsto zpracováváme co nejrychleji – řídne.
Stejné těsto můžeme použít i na plněné knedlíky uzeným či zelím, ale přidáme do těsta vejce navíc (místo žloutku).

 

Zdroj: Vlastimil Vondruška – Církevní rok a lidové obyčeje (tradice z pohledu minulosti)
Ladislava Paterko – Naše tradice (tradice s platností dnešního času)
Čeněk Zíbrt – Veselé chvíle v životě českého lidu (sbírka zvyků cca před 100 lety)..
Rodinná kuchařka

Připravuje: Barbora ORSÁGOVÁ


 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře