RECEPTY Z KUCHYNĚ: Cuketové halušky a cibulkou a uzeným masem

Halušky: 1 středně velká cuketa (cca 300 g), 1 vejce, 2 lžíce Solamylu, 8 vrchovatých lžic hladké mouky, 1 lžička soli, 1 lžička sušeného česneku.
Cuketu nastrouhám na jemném struhadle (mladou neloupu, starší kousky s tvrdou slupkou oloupu a vydlabu), nezbavuju tekutiny!!!, přidám vejce, sůl, sušený česnek, Solamyl a mouku a umíchám řidší těsto. Do vroucí osolené vody vhodím zkušební mininoček, pokud se rozvaří, přidám ještě mouku. Poté těsto vyškrábnu do haluškovače a plastovou stěrkou protlačím do vroucí vody. Ode dna podeberu, aby halušky nepřisedly ke dnu a vařím, dokud všechny nevyplavou. Jsou téměř v mžiku hotové. Pak vyberu cedníkem a ihned zchladím ve studené vodě, aby se úplně “nerozblemcaly”.
Hotové promíchám s orestovanou cibulkou a na kostičky nakrájeným orestovaným uzeným špekem (samozřejmě vše i s rozehřátým tukem, halušky to krásně oddělí, promastí a ovoní).
Na toto množství stačí cca 150 g uzeného masa, anglické slaniny nebo špeku a 1 středně velká cibule. Přidám 2 lžíce zakysané smetany, dle chuti dosolím a dochutím sušeným česnekem, opět promíchám a ihned servíruji.
Těsto na halušky připravuji a zavařuji po dávkách, aby nezřídlo.
Připravuje: Danula VAŠÍČKOVÁ
