HISTORICKÝ KALENDÁŘ: 12.2.1950 – Albert Einstein varuje před vývojem vodíkové bomby

HISTORICKÝ KALENDÁŘ: 12.2.1950 – Albert Einstein varuje před vývojem vodíkové bomby

 

Vodík, klacky a kameny

Albert Einstein byl jedním z nejvýznamnější vědců a nejslavnějších osobností 20. století. Asi každý si ve spojení s ním vzpomene na teorii relativity nebo na slavný citát o čtvrté světové válce.

„Nevím, čím se bude bojovat ve třetí světové válce, ale ve čtvrté to budou klacky a kameny.“

Ano, Einstein skutečně byl přesvědčením pacifista. Ale ne všechny jeho kroky by se daly označit za mírumilovné. Albert patřil, jak se dá podle jeho příjmení odhadnout, k židovské komunitě a pochopitelně ho velmi znepokojoval nástup nacistů k moci. A když začala druhá světová válka, dospěl k názoru, že onen zrůdný režim musí být poražen za každou cenu.

V obavách, že Němci vyvinou atomovou bombu jako první, podepsal dopis kolegy Szilárda směřovaný k prezidentu Rooseveltovi. V něm oba vědci apelují na Bílý dům, aby zahájil vlastní projekt pro vývoj atomové bomby. A to se také stalo. Právě tato zpráva byla pro Roosevelta hlavním impulzem k zahájení Projektu Manhattan a vyústila až ke svržení bomb na Nagasaki a Hirošimu.

S tím už Albert Einstein rozhodně nesouhlasil. Ve skutečnosti měl podíl pouze na zahájení projektu. Na vytváření zbraně se vůbec nepodílel a atomovku považoval především za hrozbu pro nepřítele a nikoli za prostředek, který by se měl aktivně používat.

Když se přesně před 70 lety objevil v televizi, varoval veřejnost před ještě děsivějším projektem, který byl v USA zahájen. Byl jím vývoj tzv. vodíkové bomby, která je ještě mnohem ničivější než bomba atomová. Jen tak pro zajímavost, v současnosti se jejím vlastnictvím chlubí i Severní Korea.

O několik měsíců později prokázal Einstein svůj humanismus ještě jednou, když napsal prezidentu Gottwaldovi, aby upustil od popravy politických vězňů v čele s Miladou Horákovou.

Škoda, že věhlasného vědce na sklonku života poslouchal jen málokdo.

 

Připravuje: Honza BOBEK, Thinking Gentleman

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře