RECEPTY Z KUCHYNĚ: Sušené maso
2 kg vepřové pečeně, 450 g hrubozrnné soli, 2 lžičky mletého koriandru, 2 lžičky sušeného tymiánu, 2 lžičky sušeného rozmarýnu, 5 bobkových listů (nadrtit v hmoždíři), 2 lžičky jakéhokoliv oblíbeného koření dle chuti (dala jsem směs na Gyros).
Maso očistíme a zbavíme tuku, opláchneme ve studené vodě a osušíme. V misce smícháme sůl s kořením a touto směsí maso ze všech stran obalíme, vložíme do uzavíratelné nádoby a uložíme do lednice, kde necháme maso dva dny odpočívat. Dvakrát za den jednotlivé kusy otočíme.
Po dvou dnech maso důkladně opláchneme pod tekoucí studenou vodou, osušíme a opět ze všech stran okořeníme, tentokrát už do kořenící směsi nedáváme sůl a množství koření o trochu snížíme (asi o jednu třetinu).
Maso omotáme gázou a zajistíme gumičkami a uložíme do lednice, tentokrát už volně bez nádoby. Dvakrát denně balíčky otočíme.
V lednici necháme uležet 2 týdny.
Poté můžeme degustovat. Krájíme ostrým nožem na velmi tenké plátky.
Připravuje: Danula VAŠÍČKOVÁ