POČASÍ: Vývoj situace a předpověď pro ČR do úterý 7. ledna

POČASÍ: Vývoj situace a předpověď pro ČR do úterý 7. ledna

 

Situace: Od severozápadu přejde v úterý přes naše území studená fronta. Za ní se bude přes střední Evropu přesouvat tlaková výše. Po přední straně brázdy nízkého tlaku vzduchu nad západní Evropou se ve čtvrtek obnoví příliv teplého vzduchu od západu do vyšších vrstev atmosféry. V noci na sobotu postoupí na naše území od severozápadu studená fronta, za ní se z Britských ostrovů bude přes střední Evropu k východu přesouvat tlaková výše. Po její přední straně k nám bude přechodně proudit studený vzduch od severu až severovýchodu. Na začátku příštího týdne přejde přes střední Evropu od západu frontální systém.

 

Předpověď na úterý 31. prosince:
V noci oblačno až polojasno, od severozápadu přechodně až jasno. Přes den oblačno až zataženo, v jižní polovině území zpočátku jasno až polojasno. Na severu a severovýchodě místy, jinde jen ojediněle přeháňky, nad 600 m sněhové. Odpoledne ustávání srážek a částečné ubývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty +2 až -2 °C, při slabším větru a v údolích kolem -4 °C. Nejvyšší denní teploty 3 až 7 °C, v severovýchodních Čechách a na Moravě místy kolem 2 °C, v 1000 m na horách kolem 0 °C. Většinou mírný západní až severozápadní vítr 3 až 7 m/s, zejména na Českomoravské vrchovině místy s nárazy kolem 15 m/s bude k večeru slábnout. Na Moravě a v severovýchodních Čechách místy slabý proměnlivý vítr do 4 m/s.

Předpověď na středu 1. ledna:
Oblačno až polojasno. Během odpoledne od západu ubývání oblačnosti, večer až do vyjasnění. Nejnižší noční teploty +1 až -3 °C, při slabém větru kolem -5 °C. Nejvyšší denní teploty 0 až 4 °C. Slabý, místy mírný západní až severozápadní vítr 2 až 6 m/s.

Předpověď na čtvrtek 2. ledna:
Jasno nebo skoro jasno. Ojediněle nízká oblačnost nebo mlhy, i mrznoucí. Nejnižší noční teploty -2 až -6 °C. Nejvyšší denní teploty 3 až 7 °C, při mlze nebo nízké oblačnosti kolem 0 °C. Slabý proměnlivý nebo jižní vítr do 3 m/s.

Předpověď na pátek 3. ledna):
Jasno až polojasno, ojediněle nízká oblačnost nebo mlhy, i mrznoucí. Od severozápadu postupně oblačno až zataženo a večer na severu místy déšť, později v polohách nad 900 m sněžení. Nejnižší noční teploty 0 až -4 °C, ojediněle kolem -6 °C. Nejvyšší denní teploty 3 až 7 °C, při slabším větru kolem 1 °C. Mírný jihozápadní až západní vítr 2 až 5 m/s.

Předpověď na sobotu 4. ledna:
Zataženo až oblačno, na většině území déšť, zpočátku v polohách nad 700m, postupně nad 400 m sněžení. Odpoledne a večer slábnutí srážek. Nejnižší noční teploty +3 až -1 °C, při slabším větru kolem -3 °C. Nejvyšší denní teploty 1 až 5 °C. Mírný západní vítr 3 až 7 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

Vyhlídka počasí od neděle 5. ledna do úterý 7. ledna:
Oblačno, místy sněhové přeháňky nebo sněžení, v nížinách i srážky smíšené. V závěru období převážně zataženo a na většině území déšť, od vyšších poloh sněžení. Nejnižší noční teploty +2 až -3 °C, uprostřed období místy kolem -5 °C. Nejvyšší denní teploty -1 až +4 °C, v závěru období místy až 6 °C.

 

ČESKÝ HYDROMETEOROLOGICKÝ ÚSTAV

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře