POČASÍ: Vývoj situace a předpověď pro ČR do středy 25. prosince

POČASÍ: Vývoj situace a předpověď pro ČR do středy 25. prosince

Ilustrační foto: pixabay

 

Situace: Po přední straně rozsáhlé tlakové níže nad východním Atlantikem bude na naše území proudit velmi teplý vzduch od jihu, zejména ve vyšších vrstvách atmosféry. Jeho příliv ukončí studená fronta, která bude přes naše území postupovat k východu během soboty. V následujících dnech bude přes střední Evropu postupovat k východu brázda nižšího tlaku vzduchu a na její zadní straně k nám začne proudit chladnější vzduch od severozápadu.

 

Předpověď na středu 18. prosince:
V noci oblačno až zataženo. Místy mlhy ojediněle i mrznoucí. Zejména v Čechách místy polojasno. Přes den polojasno až oblačno, v Čechách od západu přechodně oblačno až zataženo a na severozápadě místy slabý déšť. Místy, během dne ojediněle zejména na Moravě, mlhy nebo zataženo nízkou oblačností. Nejnižší noční teploty +3 až -1 °C, při mírném větru kolem 8 °C. Nejvyšší denní teploty 10 až 14 °C, při déletrvající nízké oblačnosti nebo mlze kolem 6 °C, v 1000 m na horách kolem 10 °C. Slabý jihozápadní nebo proměnlivý vítr 1 až 4 m/s, na severovýchodě ráno a přes den vítr mírný 3 až 6 m/s.

Předpověď na čtvrtek 19. prosince:
Většinou zataženo, místy mlhy a ojediněle mrholení. Na horách a na východě území místy, jinde jen ojediněle polojasno. Nejnižší noční teploty 4 až 0 °C, na východě místy kolem 6 °C. Nejvyšší denní teploty 4 až 8 °C, při zmenšené oblačnosti, zejména na východě, kolem 12 °C. Slabý jihovýchodní nebo proměnlivý vítr 1 až 4 m/s. Na Českomoravské vrchovině a na Moravě postupně čerstvý jihovýchodní až jižní vítr 4 až 9 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, na horách kolem 20 m/s (70 km/h).

Předpověď na pátek 20. prosince:
Zataženo nízkou oblačností nebo mlhy, ojediněle mrholení. Na horách a na východě území místy, jinde jen ojediněle polojasno. Nejnižší noční teploty 8 až 4 °C, v západní polovině Čech kolem 2 °C. Nejvyšší denní teploty 5 až 9 °C, při zmenšené oblačnosti, zejména na východě, kolem 12 °C. Mírný jihovýchodní vítr 2 až 5 m/s. Na Českomoravské vrchovině a na Moravě čerstvý jihovýchodní až jižní vítr 4 až 9 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, na horách kolem 20 m/s (70 km/h), bude večer slábnout.

Předpověď na sobotu 21. prosince:
Zataženo až oblačno, od západu občasný déšť nebo přeháňky, postupně v Čechách v polohách nad 1100 m srážky smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty 5 až 1 °C, na Moravě a ve Slezsku 9 až 5 °C. Nejvyšší denní teploty 5 až 9 °C, na východě kolem 11 °C. Slabý, na Moravě mírný jižní vítr 2 až 6 m/s se bude měnit na západní.

Předpověď na neděli 22. prosince:
Oblačno až zataženo, místy přeháňky, na horách četnější a nad 900 m většinou sněhové. Nejnižší noční teploty 4 až 1 °C, na východě 7 až 4 °C. Nejvyšší denní teploty 5 až 9 °C. Mírný západní až jihozápadní vítr 2 až 6 m/s.

Vyhlídka počasí od pondělí 23. prosince do středy 25. prosince:
Oblačno, přechodně až zataženo, na většině území občasný déšť nebo přeháňky. Na horách, postupně od vyšších poloh srážky smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty 6 až 1 °C. Nejvyšší denní teploty 4 až 9 °C.

 

ČESKÝ HYDROMETEOROLOGICKÝ ÚSTAV

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře