STARÁ ŠUMAVA: Kouzelné andělské zvonění

STARÁ ŠUMAVA: Kouzelné andělské zvonění

 

Hořící plamen dokáže divy. Přináší s sebou světlo a teplo, pohled do plápolajícího ohně mnohé fascinuje a tlumí zároveň, inspiruje k rozjímání, hledání vnitřního klidu. Možná právě proto je neodmyslitelným symbolem Vánoc. Pro křesťany symbolizuje příchod Mesiáše, pro pohany blížící se slunovrat. Vánoce a Štědrý den to nejsou jen stromečky, dárky, štědrovečerní večeře, ale i čas na posezení s přáteli, vůně čaje s rumem a chvíle pro zastavení se a zamyšlení nad tím, čím žijeme, jak žijeme a jak jde život kolem nás.

Chvíle, kdy bychom měli zpomalit svůj úprk životem a zahalit se do závoje klidu a pohody. A právě v této chvilce bychom měli vzpomenout na své dětství, lásky, radosti i útrapy, pohodu i nečas, prohry a vítězství. Pokusme se zamyslet i my.

Pamatujete na Andělské zvonění? Snad každý si vzpomíná na tu sváteční chvíli, kdy jako dítě sledoval, jak čtyři zapálené svíčky roztočí zvonkohru, jak se podmanivé mihotání plamínků odráží v leštěném kovu a postavičky se za jemného cinkání točí a točí. Tento okamžik zůstává nezapomenutelným zážitkem pro mnoho lidí. Možná ho ještě notně otlučené a začouzené máte doma v krabici a vždycky na Vánoce svůj poklad vytahujete. Andělské zvonění většinou mívaly doma babičky. Zapálily františky a svíčky a za chvíli se pokojem linula jemná vůně a ozývalo se tichounké cinkání. Pravý zvuk Vánoc. V kouzelném tichu andělské zvonky zvoní, na malou chvíli se zastavil čas, domovem vanilka a skořice voní, je čas lásky, naděje a malých zázraků v nás……

Úplně první plechové zvonící stromky se začaly vyrábět někdy kolem přelomu 19. a 20. století v porýnském Solingenu. Navazovaly na tradici podobných stromků s vrtulí poháněnou svíčkami, které byly vyráběny ze dřeva. A ty zase na tradici úplně prvních „vánočních stromů“, jaké se sestavovaly už ve středověku. Tehdy se svíčkami osazovaly pyramidy sbité z prkýnek a zdobené svázanými větvičkami. Ty byly mimochodem také předchůdci dnešních vánočních stromků, které se v měšťanských obývácích začaly objevovat až během 19. století. Patent na výrobu zvonícího stromku získala v roce 1905 firma Adrian & Stock ze Solingenu. Výrobu později převzal taktéž solingenský výrobce nožů Paul Hartkopf, který je vyráběl až do 60. let 20. století. Tehdy už byly stromky jednou z nejoblíbenějších vánočních dekorací. Vyráběly se i její nejrůznější varianty: třeba k umístění na vrcholek vánočního stromku místo hvězdy nebo ve zmenšené podobě jako ozdoba na větvičky (jak nebezpečné to muselo být vzhledem k zapáleným svíčkám, je lehké si představit).

Druhá světová válka sice přinesla jistý útlum produkce, po ní se však stromky začaly rychle šířit i do zahraničí. Výrobu ve velkém rozjeli Švédové, kteří k nim pravděpodobně přidali andílka, připomínajícího tradiční vánoční pověst o tom, že na Štědrý den vyzvánějí na zvony v kostelích po celém světě právě andělé. A andělské zvonění vyváželi také do USA, kde byla po ozdobě velká poptávka. Ujaly se tam pod názvem Angel Chimes, a protože poptávka i nadále převyšovala nabídku, vzniklo na území Spojených států hned několik firem – například v Detroitu –, jež dodávaly na trh vlastní andělské zvonění.

Během 20. století se zvonící stromeček vyráběl v řadě dalších zemí. Pozadu nezůstalo ani Československo, kde se produkce v 50. letech ujala frýdlantská pobočka národního podniku Elitex Liberec. Uvést na trh výrobek jakkoli připomínající křesťanství však v době vrcholícího komunistického útlaku nepřicházelo v úvahu. Andílci museli pryč a spolu s nimi zmizel i název. Andělské zvonění se přeměnilo ve „zvonící stromek“ – a pod tímto názvem se vyrábělo až do konce 80. let. V současné době si každý zdobí domov už na začátku adventu. To za socialismu nebývalo. Ideologie zamlčovala to, jaký význam adventní čas má, ateisté to nezkoumali a ve školách si snad nikdo netroufl na toto téma zavést řeč.

A tak se na konci listopadu stroze ozdobily za pomoci aranžérů (tehdy dost frekventovaný a žádaný učební obor a práce) výlohy obchodů, zavezl se vánoční sortiment: čokoládové kolekce, vánoční ozdoby, pohlednice či svíčky a čekalo se, kdy do prodejen Ovoce-zelenina přijdou pomeranče, mandarinky nebo banány. Jakmile k tomu došlo, byl čas vyrazit do fronty. Znovuobnovená tradice české výroby a uchování původního designu vás přenese do dětství a vašim dětem daruje magickou vzpomínku, kterou jednou předají dál. Jednotlivé kovodíly nesou punc z válcoven plechu ve Velkém Šenově. Tyto jsou ručně lisovány v Rožmitále pod Třemšínem, kde probíhá i veškerá nástrojařská práce a zároveň kompletace v chráněné dílně zaměstnávající osoby s tělesným postižením. Ostatní bižuterní komponenty jako jsou skleněné perle, řetízek a zvonící korálek, mají svůj původ na Jablonecku.

Je adventní čas. Zapomeňme na předvánoční shon. Rozsviťme si vánoční svíčky a zadívejme se do jejich plamínku. V tichu vzpomeňme na všechny, které máme rádi, na ty, co už s námi nejsou i na vše, co jsme prožili a prožít toužíme.

Zdroj:  Andělské zvonění

Připravuje: Miroslav KŮS ANDRES

Foto: archiv autora

(Z cyklu Stará Šumava)

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře