POČASÍ: Vývoj situace a předpověď pro ČR do středy 4. prosince

POČASÍ: Vývoj situace a předpověď pro ČR do středy 4. prosince

Ilustrační foto: Jindra VOJTÍŠKOVÁ KRULLOVÁ

 

Situace: Od západu postoupí nad naše území okluzní fronta. Ve čtvrtek k nám bude po přední straně tlakové níže postupující ze Severního moře k východu proudit teplý a vlhčí vzduch od jihozápadu. Jeho příliv ukončí studená fronta, která v pátek přejde od severozápadu přes střední Evropu. V sobotu se k nám rozšíří nevýrazná tlaková výše od severozápadu. V neděli počasí u nás začne ovlivňovat od jihozápadu mělká tlaková níže. Ke konci období se do střední Evropy začne rozšiřovat od západu výběžek vyššího tlaku vzduchu.

 

Předpověď na středu 27. listopadu:
Zataženo až oblačno, na severovýchodě území místy až polojasno. Zpočátku ojediněle mrholení, odpoledne od západu místy občasný déšť. Ráno na západě Čech místy, jinde jen ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty 6 až 2 °C. Nejvyšší denní teploty 6 až 10 °C, na severovýchodě území až 12 °C, v 1000 m na horách kolem 6 °C. Mírný jižní až jihovýchodní vítr 2 až 5 m/s, na východě území čerstvý 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, na horách kolem 20 m/s, se bude večer měnit na jihozápadní.

Předpověď na čtvrtek 28. listopadu:
Oblačno až zataženo, na severovýchodě území místy až polojasno. V Čechách a na horách místy, jinde jen ojediněle slabý déšť nebo přeháňky. Ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty 7 až 3 °C. Nejvyšší denní teploty 8 až 12 °C. Mírný jihozápadní vítr 3 až 7 m/s.

Předpověď na pátek 29. listopadu:
Oblačno až zataženo, místy přeháňky, postupně nad 700 m srážky smíšené nebo sněhové. Později odpoledne a večer od severozápadu ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty 7 až 3 °C. Nejvyšší denní teploty 6 až 10 °C. Mírný západní až jihozápadní vítr 3 až 7 m/s se bude večer měnit na severozápadní.

Předpověď na sobotu 30. listopadu:
Oblačno až polojasno. Ojediněle, na horách místy sněhové přeháňky, v polohách pod 400 m i smíšené. Nejnižší noční teploty +2 až -2 °C. Nejvyšší denní teploty 1 až 5 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 3 až 7 m/s bude večer slábnout.

Předpověď na neděli 1. prosince:
Polojasno, postupně oblačno až zataženo, k večeru od západu místy občasné sněžení. V polohách pod 300 m i déšť se sněhem. Nejnižší noční teploty -3 až -7 °C. Nejvyšší denní teploty -1 až +3 °C. Slabý proměnlivý, postupně mírný východní až jihovýchodní 2 až 5 m/s.

Vyhlídka počasí od pondělí 2. prosince do středy 4. prosince:
V pondělí zataženo, na většině území občas sněžení, v nížinách přechodně i déšť se sněhem. V dalších dnech postupně ubývání srážek a oblačnosti. Nejnižší noční teploty 0 až -5 °C. Nejvyšší denní teploty 0 až +5 °C.

 

ČESKÝ HYDROMETEOROLOGICKÝ ÚSTAV

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře