RADY MOTORISTŮM

RADY MOTORISTŮM

 

Příroda se chystá na zimu, stromy se barví do podzimních barev a řidiči na silnicích se mohou setkat s nástrahami, které jsou pro toto roční období typické.
Pojďme si je projít, ať vás nic nezaskočí.

 

AQUAPLANING

Aquaplaning může vzniknout, když je na silnici velké množství vody. Vzorek pneumatiky ji pak nestíhá všechnu odvést a kolo tím ztrácí kontakt s vozovkou. Auto se tak stává neřiditelným a může se dostat do smyku.
Co s tím? Pokud je na silnici velké množství vody, zpomalte. Pokud už k aquaplaningu dojde, sešlápněte spojku, nebrzděte a držte oběma rukama pevně volant ve směru jízdy.

 

NÍZKÉ SLUNCE

Na podzim zapadá slunce dříve a slunce se přes den pohybuje níže, než v létě. Tím se výrazně zhorší podmínky viditelnosti a můžete tak lehko přehlédnout například chodce jdoucího po silnici.
Co s tím? Počítejte s možnou zhoršenou viditelností na silnicích. Čelní sklo svého auta mějte vždy čisté, a to i zevnitř. Mějte také správně nastavenou výšku sedadla, snižujete šanci na to, aby Vás nízké slunce oslnilo.

 

SPADANÉ LISTÍ

Zbarvené popadané listí dokrášluje podzimní krajinu. Pokud ale leží na silnici může klouzat a být velmi nebezpečné.
Co s tím? Předvídejte. Pokud vjíždíte do míst, kde je silnice pokryta silnou vrstvou spadaného listí, zpomalte, zabráníte tím nebezpečí smyku.

 

ZVĚŘ

Lesní zvěř se chystá na zimu a na podzim tak tradičně roste počet střetů zvěří s auty.
Co s tím? Kolem lesů se pohybujte se zvýšenou pozorností, hlavně po ránu a navečer. Když spatříte zvíře na silnici, zachovejte klid a brzděte. Nezapomínejte, že lesní zvěř se většinou pohybuje ve stádu, zvíře tedy velice pravděpodobně není u silnice samo. Pokud už střetu nelze zabránit, nikdy nestrhávejte řízení! Mimo silnici Vám hrozí mnohem větší nebezpečí.

 

MLHA

Mlhy nejsou v tomto období žádnou vzácností.
Co s tím? Pokud vjíždíte do mlhy, přepněte z denního svícení na potkávací světla a zapněte své mlhovky, jinak se pro ostatní stáváte neviditelným. Po projetí mlhy mlhová světla opět vypněte, mohou jinak nepříjemně oslnit řidiče jedoucí za Vámi.

Jsme rádi, že jste dočetli až sem.
Šťastnou cestu!

FB – BESIP

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře