ČESKÉ BUDĚJOVICE: Kraj ocenil jihočeské studenty za úspěchy v soutěžích doma i...

ČESKÉ BUDĚJOVICE: Kraj ocenil jihočeské studenty za úspěchy v soutěžích doma i zahraničí

 

Poděkování za skvělou reprezentaci a blahopřání k výborným výsledkům si odneslo z krajského úřadu 11 studentů, kteří se ve školním roce 2018 až 2019 umístili na 1., 2. a 3. místě v celostátních kolech soutěží vyhlašovaných ministerstvem školství. Nebo se stejně dobře umístili na obdobných soutěžích v zahraničí.

Zástupci odboru školství jim zároveň předali tašku s propagačními předměty kraje a poukázku na nákup knih. „Jsem velice rád, že tu každým rokem můžeme přivítat zhruba stejný počet našich úspěšných studentů. Pestrá je i skladba oborů, kterým se věnují. Máme šikovné žáky, které zajímají přírodní vědy, jazyky či technika. Ještě jednou gratuluji nejen jim, ale samozřejmě i jejich učitelům,“ uvedl vedoucí Oddělení mládeže, tělovýchovy a sportu JčK Miroslav Hrdina.

Mezi oceněnými byla i Tereza Maxerová ze sexty Gymnázia Jírovcova v Českých Budějovicích. Mimo jiné byla členkou týmu České republiky, který získal na Přírodovědné olympiádě zemí Evropské Unie EUSO v portugalské Almadě stříbrnou medaili. „Nejvíce ze všeho mě baví biologie, takže za svůj největší úspěch považuji právě stříbro pro celý náš tým z této olympiády,“ sdělila Maxerová s tím, že vyzdvihla i zásluhy školy a svých pedagogů.

Maxerová by se chtěla věnovat biologii i při studiu na vysoké škole. „Nejsem ale ještě rozhodnutá pro konkrétní obor. Je to pestrá paleta, takže až čas ukáže,“ uzavřela studentka gymnázia.


 

Informace o úspěšných studentech

Vácha Jakub (Gymnázium Soběslav)

V krajském kole oboru středoškolské odborné činnosti oboru geologie a geografie zvítězil s prací “Pegmatit Černá I: mineralogie a evoluce chemismu turmalínu” a postupuje do ústředního kola. V ústředním kole obdržel 2. místo.

V geologická olympiádě ústředního kola se umístil na 2. místě.

Dvoučlenný tým ve složení Jakub Vácha a jeho pražský kolega Šimon Zeman vyhrál krajské kolo oboru ochrana a tvorba životního prostředí s prací “Jak geodiversita ovlivňuje méně známé skupiny bezobratlých a ekosystémy pískoven”. V ústředním kole se umístili na 3. místě.

Obdržel 3. místo krajského kola v oboru tvorba učebních pomůcek pak s prací “Stavba UV lampy a její multioborové využití při výuce na ZŠ a SŠ”.

Jakub Vácha vyhrál jednu z cen České hlavičky – Cena VEOLIA. V chráněném ložiskovém území Dráchov se má na několika desítkách hektarů zahájit těžba štěrkopísku. Na tomto území je však současně velmi zajímavá fauna, hlavně mnoho druhů obojživelníků. Jak vrátit území po těžbě zpátky do stavu, ve kterém mohou obojživelníci zdárně prospívat, to navrhl ve spolupráci s těžaři student gymnázia. Jeho odborná práce byla tak dobrá, že se ji těžařská společnost rozhodla začlenit do dokumentace EIA zpracované profesionální firmou. Jeho návrhy týkající se zahájení těžby i následné rekultivace oblasti s ohledem na ochranu živočichů i flory tak byly v maximální možné míře zohledněny.

Tým ve složení Jakub Vácha, Tereza Bierlová a Erika Strychová obdržel 3. místo v krajském kole ekologické olympiády

V okresním kole zeměpisné olympiády se umístil na 5. místě.

 

Bouda Michal (Gymnázium Třeboň)

V krajském kole středoškolské odborné činnosti – obor geologie a geografie se s prací „Rozsivky usazenin bádenského zálivu v Bohunicích u Týna nad Vltavou“ umístil na 2. místě a v ústředním kole se umístil na 3. místě.

Dále se zúčastnil krajského kola v kategorii programování, kde se umístil též na 2. místě.

 

Prchlík Vojtěch (SPŠ strojní a stavební Tábor)

V krajském kole téže soutěže získal 1. místo za prezentaci pásové brusky vlastní konstrukce a výroby. Rovněž vyhrál nejvyšší ocenění též za pásovou brusku v technické olympiádě v polském městě Krakow.

Ve slezské Opavě konalo celostátní kolo Středoškolské odborné činnosti. Vojta za svůj návrh a konstrukci univerzální pásové brusky získal v kategorii Strojírenství 2. místo.

Zúčastnil se též 10. ročníku soutěže mladých strojařů v programování CNC obráběcích strojů v rámci MSV 2018 v Brně a získal 1. místo

 

Žák Jakub (SPŠS České Budějovice)

V soutěži Práce s grafickými programy na stavební průmyslovce – ústřední kolo se umístil na 3. místě.

Soutěž „Rozpočtujeme s Callidou“, která je určená pro studenty středních a vysokých škol. Hlavním organizátorem a garantem je společnost Callida, která se ve spolupráci s obchodními partnery a ČVUT Praha snaží podporovat studenty stavebních oborů nejen ve studiu, ale rovněž v přípravě na jejich budoucí povolání. Jakub Žák se zde s kolegou Filipem Žemličkou umístil na 3. místě.

 

Petr Pučil (Gymnázium Český Krumlov)

Zúčastnil ústředního kola soutěže v programování SŠ – programování webu a umístil se na 2. místě.

V krajském kole fyzikální olympiády pro kategorie studentů SŠ a gymnázií. V kategorii C Pučil Petr uspěl s velmi dobrým výkonem na 4. místě.

V pátek 26. dubna 2019 se konala krajská soutěž v programování ve středisku M-tes v Českých Budějovicích. V kategorii Programování webu překonal student ze 4.S Petr Pučil všechny studenty ve své kategorii a obsadil 1. místo.

V soutěži Náboj se v týmová skupina složená z Filip Štěpánek, Petr Pučil, Jakub Kalista, Martin Pučil, Mykola Sokolovskyi umístila na 77 místě ze 137 účastníků.

 

Maršík Jan (Gymnázium Česká České Budějovice)

Získal v kategorii starších gymnazistů diplom potvrzující prvenství v okresním kole, zúčastnil se krajské soutěže a své prvenství jednoznačně potvrdil i tady. V ústředním kole za anglický jazyk obdržel bronzovou medaili.

Již sedmý a tentokrát nejúspěšnější pokus.

 

Havelka Jonáš (Gymnázium Jírovcova České Budějovice)

Jonáš Havelka se umístil na 2. místě v kraji ve fyzikální olympiádě kategorie A a na 10. místě v celostátním kole. Na Evropské fyzikální olympiádě v lotyšské Rize získal bronzovou medaili. Zároveň se zúčastnil matematické olympiády kategorie P, kde získal 1. místo v kraji a 4. místo v celostátním kole.

 

Maxerová Tereza (Gymnázium Jírovcova České Budějovice)

Na Přírodovědné olympiádě zemí Evropské Unie EUSO získal tým A České republiky stříbrnou medaili v konkurenci 50 týmů z 24 zemí EU. EUSO je týmová soutěž nejlepších, maximálně sedmnáctiletých evropských fyziků, chemiků a biologů, jejíž 17. ročník se konal od 4. do 11. května 2019 v portugalské Almadě nedaleko Lisabonu. Tým A České republiky obsadil v absolutním pořadí 8. místo a skládal se z bioložky Terezy Maxerové, fyzika Jiřího Kalvody a chemičky Karolíny Zemene.

V okresním kole českého jazyka se umístila na 4. místě z 52 účastníků. (ze slohu dostala maximální počet bodů)

3. a 4. dubna 2019 se konala krajská kola Olympiády v českém jazyce. Tereza Maxerová skončila na 5. místě z 19 soutěžících.

Zúčastnila se krajského kola biologické olympiády a umístila se na krásném 4. místě.

V krajském kole soutěže Talent Jihočeského kraje v kategorii mladších přírodovědců se Tereza Maxerová umístila na 3. místě. (reprezentovala biologii a chemii).

 

Vu Nguyen Hoang Minh (SSJS Tábor)

Dne 15. března 2019 se v prostorách Střední školy hotelové a služeb Kroměříž uskutečnil 8. ročník soutěže mladých odborníků v oblasti gastronomie s mezinárodní účastí Gastro Kroměříž 2019. Soutěž se koná pod záštitou Asociace kuchařů a cukrářů ČR, Asociace číšníků ČR, Asociace hotelů a restaurací a České barmanské asociace.

V kategorii kuchař se umístil na 3. místě ve zlatém pásmu Vu Nguyen Hoang Minh, žák 3. ročníku oboru kuchař-číšník.

Dne 27. 2. 2019 se konal 21. ročník gastronomické soutěže s mezinárodní účastí AHOL CUP, který pořádá SŠ gastronomie, turismu a lázeňství v Ostravě pod záštitou Asociace kuchařů a cukrářů. V kategorii 4členný kuchařský tým byla soutěžním úkolem příprava moderního tříchodového menu, vycházejícího z tradiční české kuchyně a sezóny. Menu připravovali Klára Sedláčková, Lukáš Fau, Petr Macek a Vu Nguyen Hoang Minh. Družstvo se umístilo na pěkném 4. místě.

V soutěži Výstavu Vzdělání a řemeslo 2018 obsadilo družstvo žáků oboru kuchař-číšník ve složení Lukáš Fau, Petr Pech a Minh Vu Nguyen Hoang krásné druhé místo.

 

Kalná Julie (Biskupské gymnázium J. N. Neumanna České Budějovice)

Zvítězila v ústředním kole soutěže v cizích jazycích – Anglický jazyk SŠ III. B

 

Běhoun Lukáš (VOŠ, SŠ COP Sezimovo Ústí)

Lukáš Běhoun obsadil 1. místo v oboru mechanik seřizovač v soutěži Kovo Junior 2019 (České ručičky). Soutěž se skládala ze dvou praktických částí. 1. část byla vypracování programu a výroba zadané součásti v řídicím systému iTNC 530 Heidenhain nebo Sinumerik. 2. část byla měření strojírenských veličin.

Ve dnech 7. – 9. 11. 2018 se konaly v rámci představení středních škol Vzdělání a řemeslo konaného na výstavišti v Českých Budějovicích technické soutěže žáků. Lukáš Běhoun obsadil 1. místo ve 12. ročníku Celostátní soutěže v oboru CNC techniky – programátor CNC.


Text a foto: (tzjč)

 

 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře