POZVÁNKA: Dvanáctý ročník putovní výstavy Každý svého zdraví strůjcem zavítá také do...

POZVÁNKA: Dvanáctý ročník putovní výstavy Každý svého zdraví strůjcem zavítá také do Vimperka

Liga proti rakovině Praha se i letos v září a začátkem října vydává na putování po českých i moravských městech s cílem obrátit pozornost veřejnosti k zdravému životnímu stylu a prevenci nádorových onemocnění. Ve dnech 11. září až 3. října navštíví osm měst: Frýdek-Místek, Jablunkov, Prahu 4, Benešov, Bílinu, Jičín, Vimperk a Sušici.
Ve Vimperku se výstava uskuteční ve dnech 30. září a 1. října na nábřeží Volyňky při okraji městského parku, vždy od 10 do 18 hodin.

Zkušenosti z více než osmdesáti měst navštívených v uplynulých ročnících putovní výstavy Ligu opravňují k tvrzení, že i neradostné, ba závažné téma rakoviny lze podat s nadhledem, humorem a bez strašení. Návštěvníky tak při procházení výstavy a zjišťování informací o příznacích rakoviny, rizikových faktorech, četnosti a možnostech léčby “vyruší” vtip Vladimíra Jiránka, Miroslava Bartáka či Jiřího Slívy. Vedle modelu lidského těla a informací o prevenci a zásadách zdravého životního stylu spočine oko na fotografiích, které vzbudí úsměv. Proporce lidí, které zachytil objektiv fotografa Františka Dostála, napovídají, že nikdy nic o zdravém životním stylu neslyšeli. V letošním roce, který Liga zasvětila především prevenci rakoviny plic a propagaci nekouření, vznikly nové aktuální panely výstavy, které se problematice nikotinismu věnují.

Především dětem jsou určeny hrátky, kde si mohou vyzkoušet své fyzické i mentální dovednosti na několika stanovištích. Dospělí návštěvníci rádi využívají přítomnosti provizorní vyšetřovny, kde jim zdravotníci z Národní sítě podpory zdraví vyšetří tlak, určí BMI, výši cholesterolu, poradí při odvykání kouření apod. U odborného lékaře dermatologa si mohou zájemci nechat prohlédnout pihy a znaménka. Každý návštěvník si může zdarma odnést brožury a odborné publikace, které Liga vydává. K dobré atmosféře putovní výstavy přispívá doprovodný kulturní a sportovní program, který se odehrává na pódiu. Ve všech městech je akce organizována ve spolupráci s městským úřadem a podporou představitelů samosprávy.

Vstup i vyšetření zdarma.

(PROTEXT)

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře