DNY EVROPSKÉHO DĚDICTVÍ: Brány památek se otevřou pro veřejnost

DNY EVROPSKÉHO DĚDICTVÍ: Brány památek se otevřou pro veřejnost

Kostel svatého Bartoloměje a kaple Čtrnácti svatých pomocníků (zprava) v prostoru starého hřbitova / Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

Každý rok se pravidelně v měsíci září otevírají nejširší veřejnosti brány nejzajímavějších památek v rámci Dnů evropského dědictví tzv. European Heritage Days (EHD). Budou otevřeny objekty a prostory, včetně těch, které jsou jinak zčásti nebo zcela nepřístupné. Národní zahájení Dnů evropského dědictví se uskutečnilo 7. září ve městě Litomyšl. Tématem letošního ročníku EHD bylo zvoleno „Památky a zábava“.

Ve Vimperku se dveře památek otevřou ve dnech 14. – 15. září v době od 9:30 do 12:00 a od 13:00 do 16:00 hodin. Zpřístupněny budou v těchto dnech Městská zvonice, farní kostel Navštívení Panny Marie a gotické sklepní prostory měšťanského domu čp. 8 na náměstí Svobody; v části tohoto historického sklepení je v současné době instalována logická úniková hra Steinbrenerova tiskárna. Dále bude možné navštívit kostel svatého Bartoloměje a kapli Čtrnácti svatých pomocníků v prostoru starého hřbitova a kostel Nejsvětějšího Srdce Páně na novém hřbitově.

Můžete také navštívit baštu městského opevnění, jež sloužila v minulosti jako hladomorna, stojící u brány na Zlaté stezce. Její majitel se rozhodl ji v rámci akce EHD zpřístupnit veřejnosti. Vstup do objektu bude z ul. Zlatá stezka.

V sobotu 14. září se uskuteční komentovaná prohlídka města s Janou Kriškovou, která vás provede a seznámí s historií města Vimperk. Začátek komentované prohlídky bude upřesněn v městském rozhlasu a na facebooku.

Těšíme se na všechny návštěvníky. Památkami vás budou již tradičně provázet studenti místního Gymnázia a Střední odborné školy ekonomické. Za jejich profesionální přístup a vstřícnost jim i vedení školy patří velké poděkování.

Text je převzatý z oficiálních webových stránek města Vimperk

 

Kostel Nejsvětějšího Srdce Páně na novém hřbitově. / Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře