Z HISTORIE: Jak lidé po první světové válce pekli na Šumavě vánoční pečivo

Když se po první světové válce na Šumavě začalo péct vánoční pečivo, byly to především vanilkové rohlíčky, linecké koláčky, pracny a zázvorky.
Nutno předeslat, že formičky na tato pečiva byly poměrně velké. Plechové formičky na pracny měřily 10 – 12 cm, linecké se příliš nelišily od hnětýnkových a vanilkové rohlíčky se vyklápěly z dřevěné formy o rozměru 8 -10 cm.
Ostatně – ještě dnes je můžeme najít v leckteré komoře opatrované se vzpomínkou na babičku. Vyráběli je místní řemeslníci a těm záleželo především na festovní práci. Snad to bylo i z úsporných důvodů, kdopak měl tenkrát čas vypichovat nějakou drobotinku. Hospodář a chasa si alespoň pochutnali na pořádném rohlíčku.
Zdroj: Vůně dobrot z podhůří Šumavy
Připravila: Lucie KOHOUTOVÁ
Odebírat
Login
0 Komentáře
