JIŽNÍ ČECHY: Do oprav škol o letních prázdninách půjde téměř 200 milionů...

JIŽNÍ ČECHY: Do oprav škol o letních prázdninách půjde téměř 200 milionů korun

Ilustrační foto: pixabay

 

Téměř 200 milionů korun. To je částka, kterou si o letních prázdninách vyžádají opravy a rekonstrukce Jihočeským krajem zřizovaných škol. Část je hrazena z dotací, část hradí kraj a finančně přispívají také školy samotné. Stavební práce se týkají především snížení energetické náročnosti, rekonstrukce sociálních zařízení, vybudování nových tříd, výtahů či bezbariérových přístupů.

Dělníci, míchačky, lešení a všude kolem čilý pracovní ruch. Tak to bude vypadat o letních prázdninách na mnoha středních školách. Jen co studenti opustí lavice, přijdou na školy dělníci a začnou stavební práce, na které během školního roku nebyl čas.

„Akce jsou financovány z Fondu rozvoje školství, Operačního programu Životní prostředí a z Integrovaného regionálního operačního programu. Dotační podpora je u každého fondu jiná. Celkem bude proinvestováno 199 541 631,18 Kč“, uvedl náměstek hejtmanky Jihočeského kraje pro oblast školství Zdeněk Dvořák. „V některých školách už opravy začaly a během prázdnin se musí dokončit, v některých je harmonogram nastaven přímo na léto, kdy se školy vyprázdní“, doplňuje Dvořák.

Hodně práce plánuje například Gymnázium v Českém Krumlově. „Čeká nás zateplení, fasáda, venkovní žaluzie, rekonstrukce kotelny, vzduchotechnika v učebnách, část osvětlení v budově školy nebo výměna části oken a oprava venkovního přístupového schodiště k domovu mládeže“, vypočítává ředitelka Gymnázia Hana Bůžková a dodává: “Škola již nutně tyto opravy potřebuje. Moc se na výsledek těšíme. Třeba osvětlení, vzduchotechnika a venkovní žaluzie budou propojené a napojené na meteostanici. To je v jižních Čechách naprosto unikátní projekt. Od celé rekonstrukce si zároveň slibujeme velkou úsporu energií“.

Z důvodu oprav, nebo rekonstrukcí některé školy uvolní studenty na prázdniny dříve, než je obvyklé. Již 25. června skončila výuka na Všeobecném a sportovním gymnáziu Vimperk a na Konzervatoři v Českých Budějovicích. SŠ technická a obchodní v Dačicích končila 26. června, SPŠ stojní a elektrotechnická v Českých Budějovicích 27. června. Největší radost z delších prázdnin měli jistě studenti Gymnázia v Českém Krumlově – tam ukončili výuku již v pátek 21. června

Vedle níže uvedených akcí pokračují různé opravy, úpravy apod., které si školy financují ze svých prostředků a které také přispějí ke zkvalitnění prostředí.

(tzjč)

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře