LIPNO: Led stále sílí, pokud mrazy vydrží, mohla by být oblíbená Ledová...

LIPNO: Led stále sílí, pokud mrazy vydrží, mohla by být oblíbená Ledová magistrála v provozu již tento víkend

 

Dobrovolníci odklízejí sníh ze zamrzlého Lipna, aby připravili nejdelší bruslařskou dráhu na světě. Díky mrazům led každý den zesílí o několik centimetrů, stále však nedosahuje bezpečné tloušťky 18 cm. Pokud mrazy vydrží, mohla by být lipenská Ledová magistrála v provozu již o víkendu 26. a 27. ledna.

„V úterý 22. ledna ráno jsme při dvou kontrolních sondách naměřili 11 a 13 centimetrů. Den předtím to bylo sedm centimetrů, takže je vidět, že led poměrně rychle nabírá na síle. Bezpečná tloušťka pro hromadné bruslení je 18 centimetrů, proto doporučujeme, aby lidé ještě vydrželi a zbytečně neriskovali,“ popsal aktuální situaci na jezeře mluvčí Skiareálu Lipno Vojen Smíšek.

Dráhu už dobrovolníci začali upravovat, aby sníh na led nepřimrznul. Dosáhnou tím kvalitnějšího povrchu pro bruslení. „Pokud stávající mrazy vydrží, dá se předpokládat, že na víkend by mohla být lipenská Ledová magistrála otevřena,“ sdělil Vojen Smíšek. Aktuální informace o ledě jsou k dispozici na www.lipno.info.

Vzhledem k velikosti vodní plochy může být led velmi nevyzpytatelný. „Ze zkušenosti víme, že tloušťka ledové pokrývky je na Lipně velmi proměnlivá. Na některém místě můžete naměřit 15 centimetrů a opodál třeba jen pět. Proto je důležité počkat na důkladné promrznutí a nic neuspěchat,“ dodává Smíšek. Bruslaři by se měli vyhnout kritickým místům, kde může být led tenčí. Pozor by si měli dávat na přítoky potoků, mola, místa pod mosty nebo promáčené plochy, kde může dojít k propadnutí. Měli by si zopakovat desatero bezpečného bruslení a také základy první pomoci a záchrany z ledu. Odborníci doporučují také sebezáchranné hroty, pomocí kterých se propadlý bruslař vytáhne zpět na pevný led.

Lipenská ledová magistrála je nejdelší upravovanou dráhou na přírodním ledě na světě. Propojuje obce Lipno nad Vltavou – Přední Výtoň – Frymburk a se svou délkou bezmála 11 km získala v roce 2009 zápis do Guinessovy knihy rekordů. Tento fenomén láká tisíce bruslařů z celé republiky i ze zahraničí. Ti mohou využít několik nástupních míst, které naleznou v jednotlivých obcích a také půjčovny bruslí. Jedna z nich je i v Kapitanátu v přístavu Marina Lipno, poblíž jednoho z oblíbených nástupních míst. Bruslaři mohou využít parkoviště Skiareálu Lipno, odkud se snadno dostanou k ledové ploše.

Text a foto: (vs)

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře