POČASÍ: Vývoj situace a předpověď pro ČR od čtvrtka 3. ledna do...

POČASÍ: Vývoj situace a předpověď pro ČR od čtvrtka 3. ledna do čtvrtka 10. ledna

 

Situace: Mezi tlakovou výši nad Britskými ostrovy a tlakovou níži nad východní Evropou k nám bude proudit studený a vlhký vzduch od severu. V pátek začne počasí u nás ovlivňovat od severozápadu frontální systém. Na začátku příštího týdne se bude nad naším územím rozpadat teplá fronta a postupně počasí u nás ovlivní další frontální systém od severozápadu.

Předpověď na čtvrtek (00-24):
Zpočátku oblačno až polojasno a místy sněhové přeháňky. Postupně zataženo až oblačno a na většině území sněhové přeháňky, na horách četnější. Večer částečné ubývání oblačnosti a srážek. Nejnižší noční teploty -2 až -6 °C, místy tvorba zmrazků a náledí. Nejvyšší denní teploty -4 až 0 °C, v 1000 m na horách kolem -7 °C. Čerstvý severozápadní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, na horách na severu kolem 20 m/s, bude odpoledne a večer slábnout. Od 600 m místy tvorba sněhových jazyků, nad 800 m i závějí.

Předpověď na pátek (00-24):
Oblačno, místy sněhové přeháňky, postupně od severozápadu až zataženo se sněžením. Večer na severozápadě pod 500 m i déšť se sněhem nebo déšť. Nejnižší noční teploty -4 až -8 °C. Nejvyšší denní teploty -3 až +1 °C, večer od severozápadu oteplování. Mírný severozápadní, postupně západní vítr 3 až 7 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, zpočátku od vyšších poloh místy tvorba sněhových jazyků.

Předpověď na sobotu (00-24):
Převážně zataženo, déšť se sněhem nebo sněžení, v polohách pod 600 m přechodně i déšť. Na horách srážky vydatnější. Nejnižší noční teploty +2 až -2 °C, na východě až -5 °C, během noci oteplování. Nejvyšší denní teploty 1 až 5 °C. Mírný západní, postupně severozápadní až severní vítr 3 až 7 m/s.

Předpověď na neděli (00-24):
Zataženo až oblačno, místy sněhové přeháňky. Na západě Čech sněžení, pod 600 m i déšť se sněhem nebo déšť. Nejnižší noční teploty +1 až -3 °C, na západě kolem +2 °C. Nejvyšší denní teploty -2 až +2 °C, na západě místy až 4 °C. Mírný severozápadní až severní vítr 2 až 6 m/s.

Předpověď na pondělí (00-24):
Zataženo až oblačno, ojediněle sněžení, na východě přechodně i polojasno. V Čechách místy déšť se sněhem nebo sněžení, přechodně pod 600 m i déšť. Nejnižší noční teploty v Čechách +1 až -3, na Moravě a ve Slezsku -1 až -5 °C, na východě kolem -8 °C. Nejvyšší denní teploty -2 až +2 °C, na východě a severovýchodě kolem -5 °C. Slabý proměnlivý, nebo severozápadní vítr 1 až 4 m/s, na západě vítr mírný 2 až 6 m/s.

Vyhlídka počasí od úterý do čtvrtka:
Zataženo až oblačno, přechodně až polojasno. Zpočátku místy, postupně na většině území občasné sněžení nebo sněhové přeháňky, přechodně v nižších polohách i srážky smíšené nebo dešťové. Na horách srážky četnější. Nejnižší noční teploty 0 až -5 °C, na východě zpočátku kolem -8 °C. Nejvyšší denní teploty -1 až +3 °C.

 

ČESKÝ HYDROMETEOROLOGICKÝ ÚSTAV

Ilustrační foto: Ivana PISKÁČKOVÁ

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře