POČASÍ: Vývoj situace a počasí pro ČR od neděle 25. listopadu do...

POČASÍ: Vývoj situace a počasí pro ČR od neděle 25. listopadu do neděle 2. prosince

 

Situace: Počasí u nás bude ovlivňovat tlaková níže se středem nad Francií, později níže nad centrálním Středomořím postupující dále k jihovýchodu. Nad severní, postupně severovýchodní Evropou se bude nacházet tlaková výše a od východu až severovýchodu k nám pronikne studený vzduch. Ve druhé polovině týdne se nad západní Evropou bude prohlubovat brázda nízkého tlaku vzduchu. Po její přední straně k nám bude ve vyšších vrstvách atmosféry proudit teplejší vzduch od jihu. Ze západní do střední Evropy budou postupovat okludující frontální systémy, které se budou nad naším územím rozpadat.

Předpověď na neděli (00-24):
V noci oblačno až zataženo, jen ojediněle polojasno. Zpočátku na východě ojediněle mrholení nebo slabý déšť. Postupně místy mlhy, ojediněle i mrznoucí. Přes den oblačno až zataženo, jen ojediněle polojasno. Zejména ráno a dopoledne místy mlhy, zpočátku ojediněle i mrznoucí. Večer na jihu území zataženo s deštěm, na Šumavě nad 1000 m i sněžení. Nejnižší noční teploty +3 až -1 °C, při zmenšené oblačnosti až -3 °C. Ojediněle tvorba náledí. Nejvyšší denní teploty 4 až 8 °C, v 1000 m na horách kolem 3 °C. Slabý proměnlivý vítr do 4 m/s se bude během dne měnit na mírný severovýchodní až východní 2 až 6 m/s.

Předpověď na pondělí (00-24):
Zataženo. Na jihu Čech, na Moravě a ve Slezsku déšť, nad 800 m, během odpoledne a večera od severu postupně ve všech polohách sněžení. V severozápadní polovině Čech místy slabé sněžení, zpočátku pod 500 m déšť. Nejnižší noční teploty 5 až 1 °C. Nejvyšší denní teploty 1 až 5 °C. Mírný severovýchodní vítr 3 až 7 m/s, ve východní polovině území čerstvý severovýchodní vítr 4 až 9 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

Předpověď na úterý (00-24):
Zpočátku zataženo, na jihu a východě sněžení. Během odpoledne v Čechách, na Moravě a ve Slezsku až večer ustávání srážek a protrhávání oblačnosti. Nejnižší noční teploty 0 až -4 °C, ojediněle náledí nebo zmrazky. Nejvyšší denní teploty -2 až +2 °C, na severovýchodě kolem -2 °C. Mírný severovýchodní až severní vítr 2 až 5 m/s, na východě Moravy a ve Slezsku zpočátku mírný severovýchodní vítr 3 až 7 m/s.

Předpověď na středu (00-24):
Zpočátku oblačno až polojasno, během dne postupně polojasno až skoro jasno. Večer na západě Čech částečné přibývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty -4 až -8 °C, při sněhové pokrývce ojediněle kolem -11 °C. Nejvyšší denní teploty -3 až +1 °C. Slabý proměnlivý vítr do 3 m/s, během dne postupně na Moravě a na východě Čech mírný jihovýchodní 2 až 6 m/s.

Předpověď na čtvrtek (00-24):
Oblačno až zataženo, místy mlhy i mrznoucí. Na východě zpočátku polojasno. V Čechách od západu místy sněžení, postupně déšť nebo srážky mrznoucí. Na Moravě srážky jen ojediněle. Nejnižší noční teploty -4 až -8 °C, při sněhové pokrývce kolem -11 °C. Nejvyšší denní teploty -5 až -1 °C, v západní polovině Čech kolem +2 °C. Mírný jihovýchodní vítr 3 až 7 m/s, na Českomoravské vrchovině v nárazech kolem 15 m/s. Na jihozápadě Čech a na severovýchodě vítr slabý do 4 m/s.

Vyhlídka počasí od pátku do neděle:
Zataženo až oblačno, místy mlhy i mrznoucí. Místy déšť, na Moravě a v severovýchodních Čechách většinou slabé sněžení nebo srážky mrznoucí. Nejnižší noční teploty +3 až -2 °C, na Moravě a v severovýchodních Čechách -2 až -7 °C. Nejvyšší denní teploty 1 až 6 °C, na Moravě a v severovýchodních Čechách -3 až +1 °C.

 

ČESKÝ HYDROMETEOROLOGICKÝ ÚSTAV

Ilustrační foto (zima na Javorníku): Romana SOUKUPOVÁ

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře