RECEPTY Z KUCHYNI: Řízky desetkrát jinak

RECEPTY Z KUCHYNI: Řízky desetkrát jinak

 

 

1. KŘIMICKÝ ŘÍZEK

Budeme potřebovat:

  • 4 plátky vepřové pečeně
  • 1 sklenice bílého zelí (500 g)
  • 4 vejce
  • 6 stroužků česneku
  • sůl a pepř
  • hladká mouka dle potřeby

Postup

Maso si osolíme a opepříme. Orestujeme krátce na pánvi. Odložíme stranou a připravíme těsto.

Zelí vyjmeme ze sklenice a vymačkáme šťávu. Dáme do mísy, osolíme, opepříme a přidáme česnek. Promícháme a zalijeme rozvrdlanými vejci.

Vymícháme a zahustíme moukou dle potřeby. Těsto by mělo být hustější jako na bramborákové těsto.

Na pánvi ve větším množství oleje pomalu smažíme tak, že dáme velkou lžící těsto, rozprostřeme jako bychom dělali bramborák, na placku položíme maso a přikryjeme stejnou vrstvou těsta. Opékáme z obou stran dozlatova. Podáváme s bramborem a zeleninou.

 

2.ČESNEKOVO-ZÁZVOROVÉ ŘÍZKY

Budeme potřebovat:

  • maso dle chuti nakrájené na řízky
  • česnek
  • čerstvý zázvor
  • sůl, pepř
  • olej
  • suroviny na trojobal

Postup

Den předem prolisujeme česnek a zázvor nastrouháme na jemno (množství podle počtu řízků – na jeden řízek zpravidla 1 menší stroužek česneku a 1/2 malé lžičky nastrouhaného zázvoru). Přidáme sůl, pepř, 1 – 2 lžíce oleje (podle počtu řízků) a vše spolu dobře smícháme.

Maso umyjeme, nakrájíme na řízky, trochu naklepeme a ponatíráme z obou stran připravenou česnekovo-zázvorovou pastou. Řízky naskládáme na sebe, zabalíme do alobalu a odložíme do ledničky do druhého dne.

Druhý den obalíme klasicky v trojobalu a smažíme v oleji.

 

3. OBRÁCENÉ ŘÍZKY Z TROUBY

Suroviny

  • 4 ks vepřové maso, plátky (krkovici, kotletu s kostí i bez kosti nebo kýtu)
  • 1 velká cibule
  • 4 plátky anglická slanina
  • 4 lžíce strouhanka
  • 2 vejce
  • olej 250 ml
  • 1/2 lžičky sůl

Postup

Troubu zapněte na 180 °C. Maso omyjte a osušte papírovou utěrkou. Každý plátek osolte a rovnoměrně posypte 1/2 lžící strouhanky. Překryjte mikrotenovou fólií a skrz ni maso důkladně naklepejte. Sejměte fólii, otočte maso, osolte a poprašte zbytkem strouhanky a znovu přes fólii naklepejte.

Do vajíčka přidejte 2 lžíce vlažné vody a vidličkou rozšlehejte. Olej rozehřejte, obalte první kousek masa z obou stran ve vajíčku a odtud ho po letmém okapání opatrně položte do pánve. Smažte po každé straně při střední teplotě asi 1 minutu, než se vaječný obal zatáhne a lehce zezlátne. Osmahnutý kousek odložte stranou a stejným způsobem zpracujte i ostatní maso.

Cibuli oloupejte, překrojte na poloviny a ty ještě na tenké plátky. První 2 osmahnuté plátky masa položte na dno menšího pekáčku, měly by v něm ležet poměrně dost natěsno. Zasypte je polovinou nakrájené cibule a přikryjte zbývajícími 2 kousky masa. Znovu posypte cibulí a zakryjte slaninou.

Pekáček s masem vložte do vyhřáté trouby a zapékejte 40 minut.

 

4. ZAHRADNICKÉ ŘÍZKY

Suroviny

  • 600 g vepřové kýty
  • šunka
  • sůl, mletý pepř, grilovací koření
  • olej
  • Suroviny k masu:
  • 1 malá cibule
  • 1 malý pórek
  • 100 g kukuřice
  • 2 vejce
  • červená paprika
  • žlutá paprika
  • pepř

Suroviny na maso:

  • 100 strouhaného sýra
  • 250 ml smetana ke šlehání
  • 1 lžička gril.koření
  • 3 stroužky česneku
  • mletá paprika

Postup

Kýtu nakrájíme na plátky, po obou stranách naklepeme, osolíme, opepříme a posypeme gril. kořením. Plátky masa naskládáme do olejem vymazaného pekáče a na každý položíme šunku.

Na oleji orestujeme na jemno nakrájenou cibuli, pórek, na nudličky nakrájené papriky a kukuřici. Zeleninovou směs zalijeme vejci rozšlehanými se solí a pepřem. Jakmile se začnou vejce srážek, z plotýnky odstavíme.

Směsí poklademe řízky a zasypeme je sýrem a mletou paprikou. Do smetany vmícháme gril. koření a prolisovaný česnek. Vše nalijeme k masu. Pečeme v troubě při 180 stupních asi 20 min.

 

5. HOŘČIČNÉ ŘÍZKY

Suroviny

  • 400 g kuřecí prsa
  • citronová šťáva z 1 citronu
  • 1  lžíce olivový olej
  • hořčice plnotučná
  • strouhanka na obalení
  • sůl
  • rostlinný olej

Postup

Kuřecí prsa nakrájíme na plátky, posolíme. V misce smícháme citronovou šťávu s olivovým olejem, vložíme plátky masa a necháme je marinovat minimálně 1 hodinu. Pak plátky vyjmeme, z obou stran je pomažeme hořčicí a obalíme ve strouhance. Osmažíme dozlatova.

 

6. GURMÁNSKÉ SMAŽENÉ ŘÍZKY

Suroviny

  • 4 plátky masa
  • hořčice
  • pepř mletý
  • sůl
  • tuk
  • Obalení
  • 100 g uzený sýr
  • 1 vejce
  • mléko
  • strouhanka

Postup

Maso naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme po obou stranách hořčicí. Obalíme v jemně nastrouhaném sýru, vejci rozšlehaném s mlékem a ve strouhance. Řízky vložíme do rozehřátého tuku a zvolna smažíme po obou stranách dozlatova. Podáváme s vařenými brambory, bramborovou kaší nebo bramborovým salátem.

 

7. ŽIDOVSKÝ HOVĚZÍ ŘÍZEK

Suroviny

  • hovězí maso 4 plátky (roštěnka)
  • česnek 3 stroužky
  • sůl
  • pepř
  • na obalení: mouka, vejce strouhanka
  • olej

Postup

1. Maso zlehka naklepejte a na okrajích nařízněte. Potřete ho rozetřeným česnekem, lehce osolte a opepřete, obalte v mouce, rozšlehaném vajíčku a nakonec ve strouhance.

2. Na středním plameni rozehřejte olej a řízky v něm zvolna osmažte dozlatova. Podávejte je třeba se šťouchanými bramborami.

 

8. BAČŮV ŘÍZEK

Suroviny:

  • 4 kuřecí řízky
  • 1 pikantní klobása
  • 100 g sýru parenica
  • sůl, pepř
  • mouka, vejce, strouhanka na obalení
  • olej

Postup

Kuřecí řízky nařízneme, naklepeme, osolíme a opepříme. Do středu dáme nakrájenou klobásu a sýr parenica (uzená nebo neuzená jak kdo má raději). Řízek přeložíme, sklepneme okraje, obalíme v trojobalu a usmažíme na oleji. Podáváme s oblíbenou bramborovou přílohou.

 

9. ŠŤAVNATÉ JOGURTOVÉ ŘÍZKY

Suroviny

  • 8 ks kuřecí prsa
  • 1 kelímek bílý jogurt
  • 2 vejce
  • 4 ks stroužek česnek
  • sůl, pepř mletý, koření

Postup

Kuřecí řízky naklepeme, osolíme a opepříme a namáčíme do jogurtové marinády. Tu připravíme smícháním jogurtu, vajec, česneku, soli, pepře a koření. Pak maso přendáme do uzavíratelné nádoby a uložíme v lednici. Nejdříve druhý den vyndáváme řízky z marinády, obalujeme ve strouhance a opatrně smažíme.

Řízky jsou hodně křehké, chuť úžasná, kdo zažil, nechce jinak.

 

10. PREZIDENTSKÉ ŘÍZKY

Suroviny:

  • plátky vepřové kotlety
  • hořčice
  • cibule
  • šunka nebo šunkový salám
  • tvrdý sýr Eidam nebo Gouda
  • vajíčko
  • strouhanka
  • tuk na pečení
  • sůl, pepř

Postup

Maso mírně naklepeme, osolíme a opepříme po obou stranách, potřeme hořčicí na jedné straně.

Na to dáme cibuli nakrájenou na jemná kolečka, plátek šunky nebo šunkový salám.

Nastrouháme sýr na hrubším struhadle a promícháme se syrovým vajíčkem. Směs klademe na šunku a jemně posypeme strouhankou.

Plátky vložíme do zapékací mísy vymazané olejem nebo jiným tukem, zapékáme cca 45 minut.

Na hotové řízečky dáme plátky másla a podáváme s přílohou.

 

Text a foto: ČESKO ZDRAVĚ


 

 

 

Komentáře

komentářů