VODNÍ MLÝN HOSLOVICE: Letošní návštěvnická sezona začala vítáním svátků jara

VODNÍ MLÝN HOSLOVICE: Letošní návštěvnická sezona začala vítáním svátků jara

V sobotu 28. března zahájilo Muzeum středního Pootaví Strakonice novou sezonu ve vodním mlýně v Hoslovicích. Sezonu zahájila akce Velikonoce.

Všichni lidé, co mlýn navštívili, a bylo jich 650, si mohli vyzkoušet uplést svou vlastní pomlázku, s dětmi si ozdobit vajíčko a krásné kraslice si pořídit i domů. Například od paní Šochmanové, Vincikové a Sládkové zdobené voskovou technikou, od paní Radové obháčkované a od paní Křížové drátkované. Pomlázky pletli pan Zábranský z Čestic a pan Pich z Ateliéru Radost Milevsko. Košíky předváděl dlouholetý příznivec mlýna pan Rouha z Velešína, výrobu březových košťat paní Matoušková z Radomyšle a ošatky z pedigu pletla paní Vlažná z Čestic. Pracovník muzea pan Kos se pokusil vyrobit vrbové píšťalky, bohužel míza ještě neumožnila píšťalky úplně dodělat. Pan Kos však slíbil, že při další akci již píšťalky udělat zaručeně půjdou. Návštěvníci také mohli ochutnat jidášky, mazance i pučálku. Muzejníci celkem zadělali z deseti kilo mouky a napekli na 200 jidášků a 25 mazanců. K dobrému jídlu zahrála i muzika a to konkrétně Mladá dudácká ze Strakonic a harmonikář pan Němec ze Stach. Domů jste si mohli odnést i výbornou medovinu, čaje, domácí marmelády, keramiku, výrobky z pedigu, skalničky nebo sušenou vazbu. Nechyběly ani tradiční hry pro děti – házení míčků, chůdy a také ukázky honění káči.

Na příští akci se můžete těšit už 25. dubna, kdy muzejníci v Hoslovicích ozdobí a postaví májku.

(tzmsp)

Všechny ostatní informace o akcích i otevírací dobu hoslovického mlýna naleznete na : http://www.muzeum.strakonice.cz/cs/mlyn-hoslovice/

Foto: PRO ŠUMAVSKO

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře