SMETANOVA ULICE: Padly další stromy, u základní školy. Proč? Odpovídá místostarosta Jiří...

SMETANOVA ULICE: Padly další stromy, u základní školy. Proč? Odpovídá místostarosta Jiří Cais

 

Ve Vimperku padly další vzrostlé stromy. Ne však následkem poryvů silného větru, ale zakously se  do nich motorové pily. Tentokrát se tak stalo v okolí Základní školy Smetanova. Proč? Na tuto jednoduchou otázku odpovídá vimperský místostarosta Jiří Cais: 

 

 

 

 

Stromy v okolí ZŠ Smetanova se musely pokácet ze třech důvodů. Okolí školy se po zateplení a opravách budovy bude řešit jiným a pro zdejší děti atraktivnějším způsobem. Do budoucna počítáme s vybudováním malého sportovního areálu, v něm bude například šedesátimetrová tartanová dráha, pískové doskočiště atd. Na všechno je již vypracovaný projekt. V rámci odpočinkové zóny se samozřejmě počítá i s výsadbou nových stromů.

Při stavbě lešení by nebylo možné kvůli stromům, které stály příliš blízko budovy. projet. Překážely strojům a automobilům, které jsou při takové práci nezbytné, a školu by se nikdy nepodařilo zateplit.

Navíc výška stromů nevyhovovala předpisům definovaným v § 3 odst. 4 vyhlášky ze dne 25. září 2009, kterou se mění vyhláška č. 410/2005 Sb., o hygienických požadavcích na prostory a provoz zařízení a provozoven pro výchovu a vzdělávání dětí a mladistvých.

Odstavec 4 jasně říká: „Při volbě rostlin a dřevin vysazovaných na pozemky určené pro zařízení pro výchovu a vzdělávání a provozovny pro výchovu a vzdělávání musí být zohledněna ochrana zdraví dětí a žáků. Dřeviny nesmí způsobit snížení parametrů denního osvětlení ve výukových a pobytových místnostech pod požadovaný limit. Vzdálenost sázené dřeviny od obvodové zdi budov musí být stejná, jako je její předpokládaná maximální výška…

Zkrátka výška stromu nesmí být větší, než je vzdálenost od budovy. I v tomto případě je nutné myslet na zdraví našich dětí a nevystavovat žáky i jejich učitele nebezpečí související s pádem stromu.

(red)

ilustrační foto: (red)

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře