STARÁ ŠUMAVA: Zapomenuté štrynkalce

STARÁ ŠUMAVA: Zapomenuté štrynkalce

 

„Jídlo má nejen utišit hlad, ale hlavně obohatit ducha.“
Rádi vzpomínáme, jak moc nám chutnala jídla od babičky. Českého názvu jsem se nedopátral, pamětníci tento pokrm znají pod názvem štrynkalec. Nejblíže je asi našemu štrůdlu a také se většinou plní jablky.

Málokde platí přesněji fakt, že jídlo je obrazem kraje, jako na Šumavě. Je odrazem jeho přírodních podmínek, dovedností, tradic, vlivů a v neposlední řadě také historie. Zapomenuté recepty a pokrmy našich předků, které vychází z místních možností a surovin, jsou podobné v jednoduchosti a opakování se stejných surovin, ale také ve velké škále jejich využití. Těsná blízkost Bavorska dává podobu také

zdejšímu jazyku, jehož dvojjazyčnost vždy pomáhala zdejším řemeslníkům k získávání práce za hranicemi území a státu, ale také k přijímání nových poznatků ve stravování. Ty pak obohacovaly zdejší původní, tradiční kuchyni. Recepty se tehdy předávaly ústně, v té době také mnoho lidí neumělo číst a psát, kuchařky v písemné formě se mezi lidmi běžně nevedly. Brambory, to jsou královny podzimu. V rozšíření brambor v počátku bránila nedůvěra.

Až s příchodem války v druhé polovině 17. století a velkým nedostatkem jiných plodin, se brambory rozšiřují mezi lid a zanedlouho se brambory stávají základní potravinou pro většinu Evropy. Velkou změnu v lidové stravě začínáme zaznamenávat s nárůstem počtu městského obyvatelstva, které si muselo více surovin nakupovat. Hospodyňky se musely naučit nové postupy, jak připravit co nejvydatnější a nejchutnější pokrmy z menšího množství surovin.

V této době se výrazně rozrůznila strava více méně soběstačných obyvatel venkova a strava obyvatel měst, zejména chudších vrstev, odkázaných často jen na nákup potravin. Jsou jednoduché, z bramborového těsta. Uvařené a vychladlé brambory nastrouháme, přidáme hrubou mouku, celá vejce, sůl a dobře propracujeme tužší těsto. Na pomoučeném vále vyválejte těsto na plát a vyřízněte obdélníky, nastrouhejte na jemno jablko a zabalte. Pak stačí pánev s rozpáleným sádlem a dozlatova upéci. Štrynkalec je hotový.

 

Připravuje: Miroslav KŮS ANDRES

Foto: archiv autora


 

 

5 2 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře