METEOCENTRUM: Předpověď na nový týden.V silném větru pronikne na východ území teplý...

METEOCENTRUM: Předpověď na nový týden.V silném větru pronikne na východ území teplý vzduch

 

Počátek týdne bude na území České republiky velmi divoký. Procházet přes nás bude frontální systém, za jehož teplou frontou bude především na východ v silném proudění pronikat velmi teplý vzduch.

Tento příliv teplého vzduchu bude polevovat v úterý při průchodu studené fronty a v úterý se proto bude během celého dne ochlazovat.

Jak silný bude zmíněný vítr?

Vítr začne zesilovat na čerstvý již v neděli odpoledne, kdy bude na Moravě a ve Slezsku dosahovat rychlostí 7 až 12 m/s s nárazy kolem 20 m/s. Na horách bude dokonce silný s nárazy až 30 m/s. Na pondělní dopoledne pak přechodně zeslábne, ale v pondělí odpoledne se rozfouká ještě více a na východě můžeme čekat rychlosti 12 až 17 m/s s nárazy až 30 m/s (na horách 35 m/s). V Čechách bude vítr značně slabší. Paradoxně nejsilnější bude v neděli a i tehdy bude dosahovat maximálně 8 m/s.

Pro východ republiky je v platnosti výstraha!

Jak vysoké budou teploty?

Na začátek je potřeba říct, že se přesné hodnoty teplot při takto silném proudění předpovídají velmi těžko. Jisté ale je, že rozdíly mezi východem a západem budou obrovské! Na západě Čech budou v pondělí i v úterý teploty zůstávat jen mírně nad nulou, jinde v Čechách se budou v pondělí šplhat na 6 až 10 °C a na Moravě a ve Slezsku (případně i na východě Čech) budou stoupat zhruba na 8 až 12 °C, lokálně možná i výše! Velmi zajímavý pak bude průběh teplot v úterý, neboť v noci budou stále hodně vysoké, ale ještě před rozedněním a poté i celý den budou soustavně klesat, a to k hodnotám kolem nuly. „Normální“ bude průběh teplot pouze na západě Čech, kde nebude vzduch díky pondělnímu přílivu tepla až tak prohřátý.

 

METEOCENTRUM

Ilustrační foto: Jan KUBITA

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře