METEO AKTUALITY: Počasí druhé poloviny tohoto týdne bude mít i v nížinách...

METEO AKTUALITY: Počasí druhé poloviny tohoto týdne bude mít i v nížinách zimní ráz se sněhovými srážkami

Podle současných prognóz bude ve druhé polovině tohoto týdne počasí ryze zimní ve všech polohách. Na horách až na úterní/středeční výjimku teploty nad bod mrazu nevystoupí.

V týdnu je třeba čekat polojasné počasí, místy se budou při vlivu anticyklony tvořit mlhy, které budou často i mrznoucí a to v nočních a ranních hodinách i v nížinách, nebo nízká oblačnost. V oblasti front je třeba čekat frontální oblačnost a občas srážky, které však nebudou nijak vydatné. Další srážky jsou očekávány na konci týdne.

Srážky budou vzhledem k teplotám od vyšších poloh stále sněhové, v nižších polohách pak často sněhové nebo smíšené. V nočních hodinách se bude vzhledem k poklesu teplot pod bod mrazu v případě srážek spadlých během dne často tvořit v ne horských polohách náledí, případně zmrazky. Tepoty budou spíše nižší, v noci klesat pod nulu, při vyjasnění i výrazněji a přes den budou jen slabě až mírně nad nulou.

Nejnižší noční budou v intervalu +4 až -3°C, ve druhé polovině týdne však čekáme teploty od 0 do -6°C, při delším vyjasnění až -9°C. Nejvyšší denní teploty budou stoupat na 1 až 6°C, v úterý by mělo být přechodně až 8°C. Naopak ve druhé polovině týdne klesnou na -2 až +4°C, tzn. že se mohou objevit i v nížinách první ledové dny.

Shrnutí: Počasí bude mít na přelomu listopadu a prosince i v nížinách často zimní charakter, zejména pak v prvních prosincových dnech, kdy se objeví i v nížinách místy ledové dny. Hovoří tak současné modelové výstupy.

Průměrné teploty budou v intervalu -2 až +3°C, naprší či častěji nasněží 3 až 20 mm/cm srážek.

Příčina: Po většinu období bude počasí ve střední Evropě určovat tlaková výše s přílivem studeného vzduchu od severozápadu. V úterý ovlivní počasí u nás frontální systém a to jeho teplá fronta svým jižním okrajem, následně přejde fronta studená tohoto systému cyklony nad Skandinávií. Fronta se bude při přesunu přes střední Evropu vlnit. Za ní se rychle obnoví příliv studeného vzduchu. Na konci týdne se bude naše území nacházet mezi mělčí tlakovou níží nad Maďarskem a tlakovou výší nad západní Evropou.

METEO AKTUALITY

Ilustrační foto: Jan KUBITA

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře