ŠUMAVSKÉ NOVINY: „Nejde o to, aby zámek zářil novotou a barvami, ale...

ŠUMAVSKÉ NOVINY: „Nejde o to, aby zámek zářil novotou a barvami, ale aby vypadal autenticky…“, říká v rozhovoru kastelán V. Brož

 

Původní hrad ve Vimperku stojí na skalním ostrohu tyčícím se nad řekou Volyňkou přibližně od poloviny 13. století. V průběhu let se z něj vybudoval jakýsi „kříženec“ mezi hradem a zámkem, čímž je architektonicky pozoruhodný a výjimečný. Navíc: „Dá se v něm číst jako v knize…“, říká kastelán zámku.
Stejně jako většinu feudálních památek jej zasahuje nelehké období minulého režimu, ale paradoxně ještě horší časy zažívá po jeho pádu. Město Vimperk na jeho provoz nemá peníze a vlastně – ani chuť ani zájem s touto cennou památkou jakkoliv nakládat a převádí objekt do majetku Správy Národního parku Šumava. Prašť jako uhoď! Velice zvláštní postoj. Zvláště v době, kdy už vedení města muselo přinejmenším tušit, že jedním z hlavních ekonomických zdrojů pro město bude turistický ruch.
V roce 2010 je zámku přidělen statut národní kulturní památky, kterých je na celém území Šumavy a Pošumaví pouze patnáct. Od roku 2015 přebírá objekt Národní památkový ústav. Začala se tímto aktem psát pro vimperský hrado-zámek nová a lepší budoucnost? Jaký je stav zámku po téměř třech letech pod novým správcem? Nejen o tom si povídáme s kastelánem zámku, panem Mgr. Vojtěchem Brožem.

CELÝ ČLÁNEK

Foto: Radek DAVID, Šumavské noviny

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře