NAŠE MĚSTO VIMPERK – Z HISTORIE: Dean Reed dostal po koncertě s...

NAŠE MĚSTO VIMPERK – Z HISTORIE: Dean Reed dostal po koncertě s Václavem Neckářem velký dort

 

V letním divadle ve Vimperku se 22. září 1976 konal společný koncert Václava Neckáře a amerického zpěváka Deana Reeda, který měl právě v tento den narozeniny. A tak dostal při společném posezení v salonku hotelu Zlatá hvězda velký dort od pořadatelů koncertu z pražské agentury Pragokoncert.

 

Dean Cyril Reed, přezdívaný též Rudý Elvis či Rudý Dean (22. září 1938 Denver, Colorado, USA – 13. června 1986 Berlín, NDR) byl americký zpěvák, písničkář, filmový herec, režisér, scenárista a levicově orientovaný politický aktivista.

Se svojí profesionální kariérou rokenrolového a countryového zpěváka začínal již koncem padesátých let během svých studií na univerzitě. V roce 1958 v období vrcholící rokenrolové éry započal svoji profesionální dráhu, kde hned zpočátku nazpíval několik hitů a dostal se rychle do několika amerických hitparád. Více než v USA se však stal populárním zejména v Jižní Americe (Chile a Peru). Proto jej jeho producentská firma vysílala na dlouhá turné po Jižní Americe, kde nakonec pobýval v letech 1962 až 1965. Poté následovaly zájezdy do Sovětského svazu. Od roku 1967 do roku 1973 pobýval se svou ženou v Itálii, kde vystupoval také jako filmový herec v řadě podřadných spaghetti westernů a dalších dobrodružných filmech. Od roku 1973 se usídlil v bývalé Německé demokratické republice, kde bydlel až do své smrti. Jako zpěvák hojně vystupoval a natáčel desky i v někdejším Československu, mimo jiné také se zpěvákem Václavem Neckářem, který jej tehdy považoval za svého kamaráda a osobního přítele. Koncertoval po všech zemích východní Evropy v někdejším sovětském bloku a stal se záhy velmi známým a relativně populárním. Zahynul nečekaně za doposud ne zcela vyjasněných okolností v roce 1986 při koupání v jednom z berlínských jezer (zdali se jednalo o nehodu, vraždu, sebevraždu či přirozenou smrt není dodnes spolehlivě známo). O jeho předčasné smrti dodnes panuje řada nedoložených fám a konspirativních teorií. (Wikipedie)


 

Foto: Vladimír VIENER pro Městský výbor SSM Vimperk

(red) – Za krásnější Vimperk

 


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře