MINISTERSTVO: Chceme vědět, zda v Tuzemáku je látka při běžné konzumaci pro zdraví lidí nebezpečná
Koncem srpna letošního roku zveřejnil Evropský úřad pro bezpečnost potravin stanovisko, ve kterém posoudil zdravotní nezávadnost aromatické látky, která se mimo jiné používá v našem českém Tuzemáku.
Nyní se tímto stanoviskem zabývá Evropská komise. Budeme s Evropskou komisí i s Evropským úřadem pro bezpečnost potravin jednat, budeme chtít prostudovat všechny analýzy a vědět, jestli v malém množství, které je například v našem tradičním Tuzemáku, je látka při běžné konzumaci pro lidské zdraví nebezpečná. Hlavním argumentem je skutečnost, že použití rumového aroma (právě například v Tuzemáku), je z pohledu množství ve finálním výrobku ve velmi nízké koncentraci. V tomto duchu bude Česká republika vystupovat na všech nadcházejících pracovních jednáních v Evropské unii, tak abychom neohrozili zdraví spotřebitelů. Příští týden v úterý budu chtít o dalším postupu jednat se zástupci Evropské komise.
Text a foto: Ministerstvo zemědělství České republiky