RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Dnes si podle Lucie upečeme nekynuté rohlíčky s jablečnou náplní
Suroviny:
50 dkg hladké mouky, asi 2dl vlažného mléka, 3 lžíce cukru, 1 kostka droždí́, 25 dkg másla, 1 vejce, špetka soli
máslo smíchané́ s 1 lžicí rumu na potření
Jablečná náplň: 1/2 kg jablek, pískový cukr, 1 balíček vanilinového cukru, mletá skořice, rum.
Postup:
Oloupaná jablka nakrájíme na čtvrtky, dáme do kastrolu, přidáme 2 lžíce vody a podusíme do měkka. Přidáme pískový a vanilinový cukr, skořici a dusíme do vyvaření vody. Necháme vychladit.
Mléko, cukr a rozdrobené́ droždí́ smícháme v misce a necháme vzejít kvásek. Na vále smícháme mouku, rozpuštěné máslo, kvásek, vejce a sůl. Vše zpracujeme dohromady a ihned vyválíme. Vykrojíme kolečka, naplníme a stočíme do rohlíčků. Potřeme vajíčkem a pečeme při 185 °C asi 12-15 minut. Horké potíráme směsí másla a rumu a cukrujeme.
Připravuje: Lucie KOHOUTOVÁ