RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Svatodušní vázané koláčky aneb Dnes něco sladkého na víkend
Suroviny:
1/2 kg hladké mouky, 15 dkg másla, 2 vejce, 5 dkg cukru, vanilkový cukr, kvásek (11 lžic teplého mléka, 3 lžíce cukru, 4 dkg droždí, 2 lžíce hladké mouky), 2 – 2,5 dcl teplého mléka, mák, povidla, tvaroh (podle chuti), drobenka, rum a máslo na potření
Postup:
Do mísy dáme mouku, vlažné máslo, cukry, rozkvedlaná vejce, kvásek a pomocí mléka vypracujeme vláčné těsto. Když použijete sušené droždí, musíte dodržet ostatní suroviny do kvásku. Je trochu mazlavější, ale nebojte se, až začnete válet, krásně se s ním pracuje. NENECHÁME KYNOUT a hned rozválíme, vykrájíme čtverečky, naplníme a tvoříme šátečky. Spoj zmáčkneme, potřeme vajíčkem a posypeme drobenkou. Vyrovnáme na vymazaný plech a teprve potom necháme 10 minut kynout. Pečeme při 190 °C do zlaté barvy (cca 10-13 minut). Po upečení kapeme rozehřátým máslem s rumem a posypeme moučkovým cukrem.
Připravuje: Lucie KOHOUTOVÁ