TIP NA RODINNÝ VÝLET: Navštivte čtvrtý ročník Trocnovských slavností v sobotu 9....

TIP NA RODINNÝ VÝLET: Navštivte čtvrtý ročník Trocnovských slavností v sobotu 9. září v Borovanech

 

Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích zve na již čtvrtý ročník Trocnovských slavností, které se uskuteční v sobotu 9. září od 13 hodin v areálu Památníku Jana Žižky z Trocnova (Borovany, 373 12). Vstup na akci je jako každý rok zcela ZDARMA.

Čtvrtý ročník Trocnovských slavností připomene 500. výročí od počátku reformace církve, kdy Martin Luther zveřejnil svých 95 tezí. Návštěvníci se i letos mohou těšit na zábavný bohatý program pro děti i dospělé:

Slavnostní zahájení akce proběhne ve 13 hodin výstřelem z děla u hlavního pódia a prvním ze tří vystoupení skupiny historického šermu Fedrfechtýři. O duely a souboje se zbraněmi tak nebude celý den nouze.

Děti z SDH Hamr u Chlumu si po tomto bloku připravili ukázku hasičského zásahu a návštěvníkům tak předvedou, že s požárem si dokážou poradit stejně tak jako jejich dospělé protějšky.

Ukázkou renesančních tanců se pod vedením Marie Kabeláčové představí divadelní a taneční soubor Kukačky ze střediska Nazaret (Diakonie a misie Církve československé husitské).

Vážně i nevážně dále vyzpovídá H. Stejskalová na hlavním podiu uznávaného českého historika a držitele ceny Učené společnosti profesora Petra Čorneje, jenž si pro návštěvníky přichystal i poutavou komentovanou prohlídku muzejní expozice.

Uskupení Living history přiblíží život v historické době živoucím a autentickým způsobem na louce u hlavního pódia. Pro zájemce jsou připraveny pravidelné prohlídky jejich tábora a ležení.

O hudební produkci se postarají kapely Želiborů a přátelé z Českých Budějovic a Papouškovo sirotci z Českého Krumlova. Milovníci country hudby a folku si zde jistě přijdou na své.

Připraven je i řemeslný jarmark, kde můžete zakoupit různorodé suvenýry ruční výroby či obdivovat tvůrce přímo při práci.

Program Trocnovských slavností se ovšem neodehraje pouze na hlavním pódiu a na louce, ale i u budovy muzea. Již na samotném začátku akce Vás zde pozve archeoložka Zuzana Thomová na komentovanou prohlídku přilehlých dvorců nebo Helena Stejskalová na netradiční prohlídku muzejní expozice.

Dětské návštěvníky zabaví nejen kejklíř Jonáš, který během dne vystoupí hned několikrát ale například i loutkové představení Čertovská pohádka divadelního souboru Studna. V přilehlém sadu na děti čekají různorodé herní aktivity a na terase pod lesovnou nahlédnou do iluminátorské dílny Václava IV. Na louce pod mohylou si pak mohou pod Žižkovým dohledem zastřílet z luku na 3D modely nebo si vyzkoušet požární sport a stříkání na cíl dětskou stříkačkou.

Po celou dobu trvání akce je pro návštěvníky zajištěno občerstvení od hasičů a fungovat bude i prodej v přilehlém kiosku.

Text a foto: (jzjčm)

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře