MINISTR: Nemocnice v kraji jsou dobře řízené, mají jasnou strategii a kvalitní...

MINISTR: Nemocnice v kraji jsou dobře řízené, mají jasnou strategii a kvalitní zaměstnance

Jihočeský kraj řídí velmi dobře všechny své nemocnice a může být v tomto směru vzorem pro další regiony České republiky. Řekl to ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, který ve čtvrtek 26. února navštívil v doprovodu jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly českobudějovickou a jindřichohradeckou nemocnici, centrální základnu Záchranné zdravotnické služby Jihočeského kraje v Českých Budějovicích a lázně v Třeboni.

„Nemocnice České Budějovice patří jednoznačně mezi nejšpičkovější zdravotnická zařízení a svou úrovní se zcela určitě vyrovná i nejlepším fakultním nemocnicím,” uvedl ministr a prozradil, že českobudějovickou nemocnici zná nejen jako lékař a ministr, ale také jako pacient. „V nedalekých Novosedlech nad Nežárkou mám chalupu a mohu tak být klidný, že pokud se stane něco mě, nebo mé rodině, bude o nás v této nemocnici vždy dobře postaráno,” poznamenal Němeček.

Ministr zdravotnictví ocenil mimo jiné velmi dobře nastavený způsob fungování celé sítě jihočeských nemocnic. „Nemocnice jsou dobře řízené, mají jasnou strategii a kvalitní zaměstnance, s nimiž všechno stojí a padá. Nemocnice mohou mít špičkové přístroje a nejmodernější vybavení, pokud ale nemají také dobré lékaře, dobré sestry a další personál, tak nezmohou nic,” zdůraznil ministr.

V posledních sedmi letech nemocnice investovaly do své modernizace celkem více než 4,2 miliardy korun. Tyto investiční zdroje byly kryty z vlastních zdrojů nemocnic, částečně z rozpočtu kraje a v hlavní míře pak z dotací Evropské unie. Zhruba polovina investic směřovala do stavebních akcí, druhá polovina pak byla vynaložena na nákup nového přístrojového vybavení a lékařských technologií. Cílem těchto investic je dlouhodobá snaha o dosažení co nejvyšší kvality a dostupnosti špičkové medicínské péče na jihu Čech.

„Slova pana ministra jen dokazují, že zdravotnictví je pro současné vedení Jihočeského kraje proritou a že se mu věnujeme. Veškerý vytvořený zisk je reinvestován zpět do nemocnic a lidem tyto nemocnice skutečně slouží,” zdůraznil hejtman. Mezi hlavní témata jednání, kterého se zúčastnili i ředitelé všech osmi jihočeských nemocnic a primáři některých oddělení českobudějovické nemocnice, patřila například úhradová vyhláška, připravovaný zákon o takzvaných neziskových nemocnicích, odměňování za přesčasovou práci a s ní související naplňování dnes již platné evropské směrnice.

Text a foto: (tzjč)

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře