NOVINKA: Areál v Hluboké nad Vltavou má jeden z prvních workoutových parků...

NOVINKA: Areál v Hluboké nad Vltavou má jeden z prvních workoutových parků pro vozíčkáře v Evropě

 

Sportovně relaxační areál v Hluboké nad Vltavou se rozrostl o nové workoutové hřiště. Jde o unikátní venkovní posilovnu, která je jednou z prvních v Evropě sloužících nejen zdravým lidem, ale také vozíčkářům. Hendikepovaní si spolu s ostatními mohli přírodní tělocvičnu poprvé vyzkoušet v sobotu 19. srpna.

Zahájení provozu nového workoutového hřiště je jedním z dílčích kroků města vedoucích k naplnění vize „Hluboké bez bariér“. Jejím cílem je celé město, ležící ve velmi členité terénu, zpřístupnit hendikepovaným návštěvníkům.

„Hluboká je jedním z nejatraktivnějších turistických cílů v této zemi. Nejsme ovšem jen městem památek, ale také místem aktivního odpočinku. Naší dlouhodobou snahou je proto nabídku služeb rozšiřovat, zkvalitňovat a vytvořit dostupnou všem. Hluboká není turistickým skanzenem, ale živým městem. I tato investice je proto určena návštěvníkům z domova či zahraničí stejně jako obyvatelům Hluboké a celého jejího okolí, včetně sousedních Českých Budějovic. Nedílnou součástí je snaha o otevření města tělesně postiženým bez jakýchkoli omezení,“ uvedl starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa.

Výstavbu přírodní posilovny financovala Evropská unie z programu Erasmus +, spolek Pro rozvoj Šumavy, město Hluboká nad Vltavou, Sportovně relaxační areál Hluboká a McDonald´s České Budějovice.

„Street workout neboli cvičení s vlastní vahou těla se vrací do popředí zájmu veřejnosti jako nejzdravější alternativa k běžnému posilování se závažím. Shyby, kliky a přítahy jsou pro lidské tělo naprosto přirozené. Při rozumně koncipovaném tréninku proto nehrozí žádné nebezpečí úrazu,“ konstatoval generální manažer Sportovně relaxačního areálu Hluboká nad Vltavou David Šťastný.

Venkovní fitness parky RVL13 bývají volně přístupné a umožňují tak cvičení na čerstvém vzduchu kdykoli během dne. Volně přístupná bude i tato hlubocká posilovna.

„Workoutpark budeme využívat jako doplněk tréninku a vítanou formu odreagování se. Věříme, že budeme inspirovat a motivovat dnes neaktivní vozíčkáře a ukážeme veřejnosti, jak aktivní mohou vozíčkáři být,“ doplnil Ivan Nestával ml. z florbalového klubu vozíčkářů United České Budějovice.

Hřiště, nová součást jednoho z nejnavštěvovanějších sportovně relaxačních areálů v České republice, je tvořeno deseti cvičebními prvky. Celkem sedm z nich je přizpůsobeno pro vozíčkáře, kterým umožňují absolvovat celou řadu cviků. Jejich rozmanitost závisí na kreativitě a nápaditosti každého cvičícího jedince.

„Prvky umožňují dělat cviky ve více výkonnostních kategoriích. Každý si tedy svůj cvik může uzpůsobit dle aktuální fyzické kondice a posouvat své výkony dále. Hřiště je ozvučeno. Každý sportovec se může připojit pomocí bluetooth a ke cvičení si pustit do sluchátek svou oblíbenou hudbu,“ doplnil programový manažer Sportovně relaxačního areálu Hluboká nad Vltavou Tomáš Petřík.

Součástí hřiště je i příjemné posezení v prostředí nádherné přírodní lokality s výhledem na romantický hlubocký zámek. „Každoroční investice nám umožňují postupné zvyšování kvality a šíře nabízených služeb. V tomto trendu chceme pokračovat tak dlouho, dokud nám to rozpočet a prostor dovolí,“ poznamenal David Šťastný.

V loňském roce se managementu sportovně relaxačního areálu podařilo vybudovat například dvě nová mládežnická baseballová hřiště. Do letošní sezóny vstoupil areál se zrekonstruovaným lanovým parkem, novým lanovým okruhem pro děti a Špuntáriem. „Toto vše vzniklo díky partnerům, kteří rozšiřování areálu dlouhodobě podporují,“ zdůraznil Šťastný.

 

Sportovně relaxačním areálem Hluboká nad Vltavou, který je jedním z nejkomplexnějších sportovně relaxačních areálů v České republice, projde ročně přibližně 100 tisíc návštěvníků. Své místo si zde najdou všechny věkové skupiny od dětí po seniory, stejně jako rekreační či aktivní sportovci.

V areálu je k dispozici půjčovna sportovního vybavení, nabízející široké spektrum sportovních pomůcek, od in-line bruslí a koloběžek až po volejbalové míče nebo badmintonové pálky. Areál také zahrnuje sportoviště pro baseball a softball, basketbal, plážový volejbal, petanque, stolní tenis, golf, adventure golf, badminton a mnoho dalších sportovních disciplín. Za návštěvu určitě stojí Adrenalin park nebo Dětský svět.

Text a foto: (ppo)

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře