ZDRAVÍ A VÝŽIVA: Luštěniny nikdy nezklamou, je mnoho způsobů jejich chutné kuchyňské...

ZDRAVÍ A VÝŽIVA: Luštěniny nikdy nezklamou, je mnoho způsobů jejich chutné kuchyňské přípravy

Ilustrační foto: pixabay

 

Luštěniny nejsou jen nenáviděnou hrachovou kaší ze školní jídelny. Dnes získávají na stále větší popularitě a mohou se stát oblíbenou součástí i vašeho jídelníčku. Je mnoho způsobů jejich chutné přípravy, takže se jich rozhodně nemusíte bát. Co všechno vlastně k luštěninám patří? Jsou to suchá jedlá semena jako fazole, hrách, čočka, sója, cizrna a bob. Kromě běžných druhů zaujmou i ty méně známé, které si svou popularitu teprve budují. Třeba červená čočka nebo fazole mungo.

 

Hodí se i na diety

Luštěniny obsahují především vlákninu, bílkoviny, vitamíny, stopové prvky a minerály. Pomáhají při zácpě, snižují riziko rakoviny tlustého střeva, snižují hladinu cholesterolu a pomáhají udržet hladinu krevního cukru, takže jsou vhodné rovněž pro ženy a muže na dietách, nebo diabetiky. Nezastupitelnou roli mají v jídelníčku vegetariánů a veganů, protože živiny jsou zde podobné jako v mase.

Snadno se připravují

Většina luštěnin se musí před vařením důkladně namočit, ale koupit můžete pro zrychlení přípravy i luštěniny předvařené. Abyste zabránili obávané plynatosti, přidejte do vody, ve které luštěniny vaříte, trochu tymiánu, fenyklu nebo rozmarýnu. Kuchyňská úprava je velmi různorodá a při tom vlastně jednoduchá, luštěniny jsou oblíbené po celém světě. Některé druhy jdou dokonce konzumovat zasyrova, třeba zelený hrášek a fazolky nebo bob obecný. Většinou je ale koupíme v sušeném stavu.

Rozhodně nejsou jednotvárné

U nás není pořád moc běžné dát si samotné luštěniny v restauraci nebo si je připravovat doma, přitom v mnoha zemích jsou základem jídelníčku a jsou z nich třeba výtečné saláty. Běžně vaří české hospodyňky snad jen polévky z luštěnin.

Častější konzumace luštěnin by mohla pomoci se zvyšující se obezitou vyspělých národů a jejich obliba poslední dobou naštěstí stoupá. V obchodech seženete rozmanité druhy a dokonce i luštěninové mouky. Ty se hodí skvěle do polévek nebo zeleninových a luštěninových jídel. Takže jídelníček rozhodně nemusí být jednotvárný.

Dopřejte si luštěniny alespoň dvakrát týdně a uděláte tím mnoho pro své zdraví.

 

Text a foto: TVÉ ZDRAVÍ

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře