DOBRŠ: Perla šumavského Podlesí bude po dva dny hostit mezinárodní hudební festival...

DOBRŠ: Perla šumavského Podlesí bude po dva dny hostit mezinárodní hudební festival Dobršská brána

 

Hudební festival Dobršská brána – brána do světa hudby

Pořádá Dobrš – perla šumavského Podlesí a Galerie Co Co

Pátek 25. a sobota 26. srpna

 

Festival Dobršská brána – brána do světa hudby si ve svém úvodním ročníku klade za cíl představit muzikanty, kteří jsou ve své tvorbě otevřeni mnoha různým vlivům a spojují v ní hudbu lidovou s jazzem a komorní hudbou. Motto “Brána do světa hudby” naznačuje, že hudbu nemá smysl rozdělovat na nějaké styly.

Festival též navazuje na historické tradice místa, kdy Dobrš byla kulturním a společenským centrem regionu, oživuje tradici hudebních produkcí v 60. a 70. letech minulého století, kdy sál hostince U Dražných byl centrem hudební produkce neoficiálního proudu, ideově a politicky tehdy nežádoucího.

Hudebníci přijedou do Dobrše již den před festivalem a připraví společné vystoupení, které se odehraje na závěr festivalu a bude k vidění právě jen na něm.
Jednotícím prvkem festivalu jsou smyčcové nástroje. Ty uslyšíme v různých nástrojových kombinacích, ale i sólově, hrát volnou improvizaci, skladby napsané původně pro jiný nástroj i kompozice určené přímo pro tyto konkrétní interprety.

Součástí festivalu budou i přednáška Johna Buckleyho a workshopy Gartha Knoxe o viole ďamore a Nilse Oklanda o hardangerských houslích a norské lidové hudbě.

Jednotlivé koncerty festivalu se uskuteční na různých místech Dobrše. Sólové recitálu budou v kostele Zvěstování P. Marii, některá vystoupení v areálu tvrze a zámku, jiná ve zvonici sv. Jana a Pavla. Závěrečná společná hudební improvizace všech účinkujících a příležitost k tanci pro všechny přítomné proběhne v sále bývalé místní hospody U Dražných. Posluchači i hudebníci se tak seznámí s Dobrší, jejími tradicemi a památkami zblízka.

Účinkující umělci a uskupení na festivalu:

Garth Knox (Irsko), Mantaban3jo (ČR), Prázdné hory jsou plné větru a deště (USA, Finsko, Japonsko, ČR) , Maya Homburger & Barry Guy (CH, GB), Petr Tichý (ČR), Anna Romanovská (ČR),
Gabriela Vermelho & Jakub Jedlinský (ČR), Nils Økland Ensemble (Norsko), Garth Knox Saltarello Quartet (Irsko, Francie), Roštovanka (ČR).

PROGRAM:

Pátek 25. srpna

16.00 _ Garth Knox – kostel Zvěstování P. Marii
18.00 _ Mantaban3jo – zámek – venkovní pódium
20.00 _ Prázdné hory jsou plné větru a deště – zámek – venkovní
pódium
22.00 _ Barry Guy & Maya Homburger – kostel Zvěstování P. Marii

Sobota 26. srpna

11.00 _ John Buckley – přednáška – zámek
14.00 _ Petr Tichý – kostel Zvěstování P. Marii
15.00 _ Anna Romanovská – kostel Zvěstování P. Marii
16.00 _ Gabriel Vermelho & Jakub Jedlinský – zvonice kaple sv.
Jana a Pavla – venkovní pódium
17.00 _ Roštovanka – náves
18.00 _ Nils Okland Ensemble – zámek – venkovní pódium
20.00 _ Garth Knox Saltarello Quartet – zámek – venkovní pódium
22.00 _ společné vystoupení účinkujících a prostor k tanci – sál
hospody U Dražných

 

VÍCE INFORMACÍ

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře