AKTUALIZACE CELÝ DEN: Výročí, svátky, pranostiky, rychlé zprávy, krátké glosy, řekli, napsali,...

AKTUALIZACE CELÝ DEN: Výročí, svátky, pranostiky, rychlé zprávy, krátké glosy, řekli, napsali, úsměvy a jiné

Pondělí 6. března

Svátek má Miroslav
jaro pho
Foto: Petra HOVORKOVÁ

kvetinaNositel jména Miroslav je mužem do nepohody i do krásných slunečných dnů. Tento muž dokáže ocenit krásy světa, zlost a násilí jsou mu cizí.
Odvozeniny a varianty: Mužské křestní jméno Miroslav má i ženskou variantu ve jménu Miroslava. Stejný význam mají i jména Slavomír nebo Lubomír (jen s 06převráceným slovosledem). Významově jsou mu příbuzná i další jména jako Bedřich, Friedrich, Manfréd, Irenej aj. Domácky užívaná podoba jména Mirek dnes představuje také samostatné jméno. Dalšími domáckými variacemi jména jsou Míra, Mirda, Mirča, Mirouš, Miris, Mireček, Sláva, Slávek apod. Jméno Miroslav je známé i ve slovenštině, také ruštině, bulharštině nebo srbochorvatštině. Německá podoba jména je Miroslaw, španělská Miroslavo, polská Mirosław.
Významní nositelé: Jméno nosil například slavný český herec, spisovatel a režisér Miroslav Horníček nebo jeho herečtí kolegové Miroslav Macháček, Miroslav Homola a Miroslav Masopust. Nositelem jména byl i hudební skladatel Miroslav Barvík. Jméno najdeme i mezi současnými herci. Vedle Miroslava Táborského je nositelem i Miroslav Šimůnek nebo Miroslav Donutil. Jméno patří i ke slovenským zpěvákům. Nosí ho Miro Žbirka nebo jeho mladší kolega Miroslav (Miro) Šmajda, který se proslavil díky soutěži ČeskoSlovenská superstar. Jméno dnes nosí i spisovatel a cestovatel Miroslav Zikmund. Nositelem jména je také hráč amerického fotbalu Miroslav Dopita, bývalý přítel modelky Agáty Hanychové.
Původ a význam jména: Mužské křestní jméno Miroslav je slovanského původu. Vykládá se jako „proslavený mírem”, „slavící mír” nebo „mírumilovný”. V původním významu jméno znamenalo „ten, kdo oslavuje svět”, „zrozený k oslavě světa” (ve staročeštině má totiž slovo „mír” význam „svět”, resp. „svět bez války”).

Dnes je Den jódu

Prvek jód je pro naše tělo velice důležitý a nepostradatelný, nedostatek tohoto prvku způsobuje zpomalení nebo dokonce úplně opožděný psychický vývoj. Právě Mezinárodní den jódu nám má vštípit jak je jód potřebný pro naše tělo, je obsažen v různých potravinách, například máme jodovou sůl. Mezinárodní den jódu byl uznán na základě iniciativy Českého výrobu UNICEF.

Výročí dne:

  • 1402 – Český král Václav IV. byl zajat svým bratrem Zikmundem a odvlečen do Vídně.
  • 1645 – Třicetiletá válka: švédské vojsko generála Torstensona rozdrtilo císařskou armádu v bitvě u Jankova.
  • 1836 – Texaská revoluce: texaští obránci pevnosti Alamo podlehli mnohonásobné mexické přesile.
  • 1869 – Dmitrij Mendělejev představil Ruské chemické společnosti periodickou tabulku prvků.
  • 1984 – Zemřel Martin Niemöller (* 14. ledna 1892), německý luteránský pastor, teolog a odpůrce nacismu.

 

Pranostiky pro dnešní den:

Na svatého Bedřicha slunko teplem zadýchá.
Svatá Felicita sníh z polí odmítá.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře