AKTUALIZACE CELÝ DEN: Výročí, svátky, pranostiky, rychlé zprávy, krátké glosy, řekli, napsali,...

AKTUALIZACE CELÝ DEN: Výročí, svátky, pranostiky, rychlé zprávy, krátké glosy, řekli, napsali, úsměvy a jiné

Čtvrtek 2. března

Svátek má Anežka
šumava zima ipi
Foto: Ivana PISKÁČKOVÁ

Jméno Anežka vyznává tradiční hodnoty, je jménem pro nevinnou dívku. Vyzařuje čistotu a nevinnost, svým významovým překladem i zněním.
Odvozeniny a varianty: Anežka je ryze ženským jménem. Nemá svůj mužský protějšek, za to však má mutace založené na latinském původu – Agnes či Ágnes. Domácky se může Anežce říkat také Anna, Áňa či Aňa. Anežka existuje také v mnoha cizojazyčných podobách, v angličtině nebo němčině se užívá latinský tvar Agnes, příp. Inés (něm.), ve francouzštině Agnès nebo Inès, v italštině Agnese, ve španělštině Inés, v polštině Agnieszka.
Významné nositelky: Nevýznamnější českou nositelkou je bezesporu svatá Anežka Česká. Její jméno nesl i soutěžní pořad České televize O poklad Anežky České s moderátory Markem Ebenem a Klárou Doležalovou. Jako Anežku pojmenoval svoji čtvrtou dceru známý český rocker Petr Janda.
Původ a význam jména: Anežka je tradičním ženským křesťanským jménem. Pochází z řeckého slova „hagnos, hagné“, které se překládá jako „čistá“, „nevinná“, „neposkvrněná“. Anežka je českou verzí latinského jména Agnes.

Dnes je Mezinárodní den boje spisovatelů za mír

Z názvu mezinárodního dne boje spisovatelů za mír vyplývají jeho činny. Tento den má za úkol prosazovat svobodu slova, která stále v mnoha zemích není a lidé jsou za svá slova trestány. V některých státech až smrtí. Den spisovatelů za mír vyhlásil PEN klub, který je mezinárodní organizaci sdružující spisovatele – lidé kteří bojují za mír perem. Klub se zasazuje o svobodou spisovatelů celého světa.

Výročí dne:

  • 1458 – Česká šlechta zvolila na Staroměstské radnici českým králem Jiřího z Poděbrad.
  • 1824 – Narodil se Bedřich Smetana, český hudební skladatel, autor opery Prodaná nevěsta († 12. května 1884).
  • 1965 – Válka ve Vietnamu: americké letectvo zahájilo operaci Rolling Thunder, soustavné bombardování Severního Vietnamu, které se stalo nejintenzivnější leteckou kampaní Studené války.
  • 1978 – Na palubě sovětské kosmické lodi Sojuz 28 odstartoval do vesmíru Čechoslovák Vladimír Remek, první člověk ve vesmíru, který nebyl občanem SSSR ani USA.
  • 2001 – Fundamentalistické hnutí Tálibán zahájilo v Afghánistánu destrukci obřích soch Buddhů ze 6. století.

 

Mrchy, hříšnice a vražedkyně mají mezzosopranistky v popisu práce, říká pěvkyně Dagmar Pecková

aktuálně.czDagmar Pecková navázala na svůj úspěšný projekt Hříšnice, v němž prezentovala známé operní árie hříšných žen. Téma přepracovala pro menší orchestry, některé operní tituly tudíž nahradila operetními. Program Hříšné a frivolní ženy uvedla koncem února na koncertě s Komorní filharmonií Pardubice….

 

Burian bavil i se zápalem plic. V Lomnici ho vyfotili těsně před smrtí

idnesZasmušilý Král komiků Vlasta Burian prochází nabitým sálem hotelu Doležal v Lomnici nad Popelkou. Fotograf ho zachytil na samém sklonku života v lednu roku 1962, unaveného a vyčerpaného vážnou nemocí. Vystupoval tehdy s vážným zápalem plic.

 

Zabezpečte okna, dveře a skleníky. Česko zasáhne silný vítr, na horách bude opět sněžit

rozhlas cbNa většině území Česka bude ve čtvrtek silný vítr. Foukat bude místy rychlostí v nárazech kolem 70 kilometrů v hodině, na horách kolem 110 km/h. Varování meteorologů se netýká Vysočiny a Moravy. Na horách napadne až 15 centimetrů nového sněhu. Výstrahu…

 

 

Sjízdnost silnic:

bouračkaOd 2.3.2017 08:40 do 10:40; na silnicích 168, 169, 16910 v obcích Zdíkov, Nové Hutě, Kvilda okres Prachatice a Horská Kvilda okres Klatovy , délka 14km; zbytky sněhu a ledu; ledovka, průjezd se zvýšenou opatrností; v lesních úsecích zbytky rozbředlého sněhu a ledu, komunikace se ošetřuje invertním posypem! POLICIE ČR

 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře