AKTUALIZACE CELÝ DEN: Výročí, svátky, pranostiky, rychlé zprávy, krátké glosy, řekli, napsali,...

AKTUALIZACE CELÝ DEN: Výročí, svátky, pranostiky, rychlé zprávy, krátké glosy, řekli, napsali, úsměvy a jiné

Víkend 25. a 26. února

Svátek má Liliana (sobota)
zima pho
Foto: Petra HOVORKOVÁ

lhenice kvety mj (5)Ženské křestní jméno Liliana právem připomíná nádhernou květinu. Žena jménem Liliana své jméno dostala dle lilie, symbolu čistoty a krásy.
Odvozeniny a varianty: Ženské křestní jméno Liliana se u nás vyskytuje také ve variantách Lilian nebo zkráceně jen Lily. Domácky se jméno užívá právě jako Lily (i Lili), Lilian, Lianka, Lilka, Lila, Lilinka, Liluška, Lilianka aj. Jméno se užívá i ve slovenštině, také španělštině, italštině, polštině nebo ruštině. Anglickou verzí jména je Lilian či Lillian, německou Lilian. Maďarština jméno zná jako Liliána, srbochorvatština jako Lilijana.
Významné nositelky: Jméno nosí například česká herečka původem z Estonska Lilian Malkina, kterou známe jako babičku z filmu Kolja. Jméno patří i k americké herečce Lilian Gish nebo mladé anglické herečce Lily Collins, která je dcerou slavného hudebníka Phila Collinse. Nositelkou jména je i americká spisovatelka Lilian Jackson Braun, italská režisérka Liliana Cavani nebo britská zpěvačka Lily Allen.
Původ a význam jména: Ženské křestní jméno Liliana, také Lilian a zkrácenina Lily, má svůj původ v latině. Jméno pochází z latinského slova „lilium“, které je názvem květiny, česky lilie. Jméno Liliana se pak přeneseně vykládá jako „krásná“ nebo „čistá“ (lilie je symbolem čistoty). Jméno se může překládat
také ze sanskrtu jako „hravá“ či „veselá“, dle zkrácené verze Lila. Další výkladové teorie jméno spojují se jménem Elizabeth.

 

Svátek má Dorota (neděle)

kvety ve lhenicích (9)plakat vimperkDorota je ušlechtilým ženským jménem s honosným významem. Každá žena jménem Dorota nebo Dorotea je doslova darem božím, ať si říká kdo chce, co chce.
Odvozeniny a varianty: Dorota se vyskytuje také v mutaci Dorotea. Významově příbuzným ženským protějškem může být Bohdan, Božidar nebo Teodor. Domácky se jméno užívá ve variacích Dora, Dorka, Dorča, Dorotka, Dorinka apod. Jméno se užívá i v angličtině jako Dorothy nebo Dorothea. Francouzská podoba jména je Dorothée (Doroté) nebo Dorette (Doret). V Rusku se užívá varianta Dorofeja.
Významné nositelky: Mezi českými nositelkami jména najdeme například zpěvačku a violoncellistku Dorotu Barovou. Na Slovensku nosí jméno mj. herečka a zpěvačka Dorota Nvotová, v Polsku spisovatelka a novinářka Dorota Masłowska. Nositelkami jména jsou i americké herečky Dorothy Gish nebo Dorothy Fave Dunaway. Mezi nositelkami jména nesmíme zapomenout zmínit Dorotu Máchalovou, fiktivní postavu z pohádky S čerty nejsou žerty, kterou ztvárnila Jaroslava Kretschmerová. Jméno si vypůjčili i tvůrci jednoho z nejslavnějších českých večerníčků s názvem Dorotka a papoušek.
Původ a význam jména: Dorota nebo také Dorotea jsou ženskými jmény řeckého původu. Jména byla odvozena z řeckého slova „Doróthea“, příp. „Theodéra“ s významem „boží dar“. Během 20. století se jména začala užívat ve významu „poběhlice“. To nezaslouženě snížilo jejich oblibu.

 

Výročí dne (sobota):

  • 1570 – Papež Pius V. exkomunikoval z církve královnu Alžbětu I. Anglickou.
  • 1634 – Český vojevůdce a politik Albrecht z Valdštejna byl zavražděn v Chebu.
  • 1948 – Únor 1948: pod nátlakem KSČ přijal prezident Beneš demisi demokratických ministrů, čímž komunisté vedeni Klementem Gottwaldem nastolili komunistický režim v Československu.
  • 1956 – Nikita Chruščov v tajném projevu k delegátům XX. sjezdu KSSS odsoudil Stalinovy zločiny a zavrhl kult osobnosti.
  • 1999 – Zemřel americký chemik Glenn Seaborg, nositel Nobelovy ceny za chemii a objevitel transuranů – plutonia, americia, curia, berkelia a kalifornia (* 19. dubna 1912).

 

Výročí dne (neděle):

  • 1802 – Narodil se Victor Hugo, francouzský spisovatel († 22. května 1885).
  • 1815 – Napoleon Bonaparte unikl ze svého vyhnanství na ostrově Elba.
  • 1861 – Státní ministr Anton von Schmerling vyhlásil tzv. únorovou ústavu, která Rakousko formálně přeměnila v konstituční monarchii.
  • 1991 – Privatizace: v Československu byl přijat zákon o převodu majetku státu na soukromé osoby.
  • 1991 – Tim Berners-Lee představil WorldWideWeb, první internetový prohlížeč.

 


Kam o víkendu za kulturou, zábavou a jinými radovánkami poradí naše stálá rubrika zde:

VYBERTE SI: Nejen zábava a poučení. Naše nabídka společenských, kulturních, sportovních i jiných akcí

 

Události – názory:

První transplantace hlavy se má uskutečnit ještě letos. Pacient již trénuje

novinky.czUž na konci letošního roku chce chirurg Sergio Canavero provést zcela unikátní operaci – transplantaci lidské hlavy. Italský lékař to uvedl pro server Newsbeat. První dobrovolník a pacient v jedné osobně již na zákrok trénuje, upozornil britský deník Daily Mail….

 

Kulky se mu zázrakem vyhýbaly. Generálu Fantovi říkali nezranitelný princ

idnesPřed 126 lety se narodil generálmajor František Fanta – jeden z nejvýznamnějších velitelů československé armády. Za první světové války bojoval v legiích v Rusku, za druhé v Anglii i na Dukle. Po roce 1945 žil v Českých Budějovicích. Armáda ho ve stáří odstavila….

 

Ota Černý promluvil k umělcům, sportovcům a novinářům, kteří nadávají prezidentovi: Vzdělaní a zkušení oponenti. Ale mají zcela jiný svět než Zeman

parlamentni listy„Prezident Zeman má obrovskou výhodu – nekrade. Všechny vámi popsané průšvihy široká veřejnost, podle mého soudu, jako průšvihy nevede. Pro ni je důležitá finanční čistota a ta je u pana prezidenta neotřesitelná – to je jeho nejsilnější volební argument pro velmi silnou skupinu voličů,“ říká v rozhovoru ParlamentníchListů.cz novinář a známý moderátor Ota Černý, jehož si mnoho Čechoslováků pamatuje z diskusního pořadu ČT Co týden dal….

 

Karneval v sušickém klubu skončil tragédií

logo deníkSušice – Páteční karnevalové veselí skončilo v jednom ze sušických klubů tragicky. Podle informací Deníku tam svůj život ukončil jeho provozovatel.

 


 

Dopravní nehody:

bouračka• Od 25.2.2017 07:40 do 09:45; na silnici 145 u obce Hracholusky okres Prachatice; ve směru na Oboru; nehoda; náraz OA do stromu, vozidlo mimo vozovku, bez zranění. POLICIE ČR

bouračka• Od 25.2.2017 08:40 do 09:40; v ulici Špidrova v obci Vimperk okres Prachatice; nehoda; kyvadlový provoz jedním jízdním pruhem; 2 havarovaná vozidla; 2 x OA bez zranění, na místě PČR. POLICIE ČR

bouračka• Od 25.2.2017 23:20 do 26.2.2017 00:10; na silnici 141 u obce Prachatice; nehoda; střet OA se zvěří, na místě PČR, plně průjezdné s opatrností. POLICIE ČR

bouračka• Od 26.2.2017 21:55 do 23:00; na silnici 4 u obce Čkyně okres Prachatice; nehoda; 2 havarovaná vozidla; 2 x OA bez zranění. POLICIE ČR

 

 


graf počasí 250217

Jarní počasí se bude “prát” se zimou, která se bude postupně stěhovat do hor. Meteopress Online

 

 

mapa pocasi 260217

V neděli budeme potřebovat deštníky, ale v pondělí se počasí vydaří – bude slunečno a teploty až na 15 °C. Meteopress Online

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře