ROZHOVOR: Ředitel jihočeských hasičů Lubomír Bureš hodnotí výsledky loňského roku

ROZHOVOR: Ředitel jihočeských hasičů Lubomír Bureš hodnotí výsledky loňského roku

Byl rok 2014 z pohledu jihočeských hasičů něčím jiným než roky jiné? Měli jihočeští hasiči důvod k radosti? Nebo je naopak začalo něco více trápit? Zhodnocení loňského roku provede ten nejpovolanější – ředitel Hasičského záchranného sboru (HZS) Jihočeského kraje plk. Ing. Lubomír Bureš.

Pane řediteli, na začátek zcela jednoduchá otázka: jaký byl rok 2014 z pohledu hasičů?
Z pohledu zásahové činnosti hasičů se jednalo o klidný rok, bez rozsáhlých povodní, větrných smrští a podobných živelních událostí. Smutný byl rok 2014 z pohledu obětí dopravních na jihočeských silnicích. Ve spolupráci s hejtmanem kraje jsme přijali opatření směrem k vyšší akceschopnosti jednotek požární ochrany jak v oblasti tzv. předurčení jednotek na dopravní nehody, tak kraj podporuje nákup odpovídajícího vybavení napříč sbory a jednotkami. V roce 2015 nezapomeneme ve spolupráci s PČR a BESIP na preventivní akce v této oblasti.
„Trápil“ Vás a Váš sbor rozpočet? Musel jste přistoupit k nějakým úsporným opatřením nebo si jihočeští hasiči v loňském roce polepšili?
Rozpočet roku 2014 odpovídal rozpočtu let předchozích a nám nezbývá nic jiného, než hospodařit s tím, co máme. Další úsporná opatření si však již nedovedu představit. Troufám si však tvrdit, že stav rozpočtu není nijak znát na naší činnosti.
Hasiči si na konci roku polepšili zejména v oblasti mezd. A to v těsném závěru roku i na začátku roku 2015. Mzdový rozpočet byl navýšen o celkem 5 procent. Myslím si, že si to hasiči po několika „hubených“ letech jistě zaslouží.
V dnešní době je možné využívat prostředky z fondů Evropské unie. Týká se toto i jihočeského sboru?
Hasičský záchranný sbor ČR, potažmo Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje, čerpá úspěšně již několik z fondů EU zejména investiční prostředky na nákup zásahové techniky v několika programech. Obdobný plán máme i pro další programové období do roku 2015. S podporou fondů EU jsme tak pořídili cisternové automobilové stříkačky, výškovou techniku, dopravní automobily, speciální terénní a těžkou techniku. Z projektu EU se dále financuje program na sjednocení úrovně operačního řízení základních složek IZS.
Je to právě rok, co jste slavnostně otevřel zcela novou stanici ve Frymburku. To bylapro Vás určitě příjemná záležitost. Plánujete pro své hasiče i v letošním roce podobnou radost?
Ano, plánujeme. V dalším plánovacím období bychom rádi českobudějovickým hasičům postavili nové garáže pro kontejnerovou techniku, stávající stav garážování je již neudržitelný. Jedná se o investici v řádu několika desítek milionu korun. Větší investici plánujeme i do stanice územního odboru Strakonice.
Ve statistikách HZS Jihočeského kraje se za loňský rok neobjevil žádný výrazný, náročný či dlouhotrvající zásah. Je to pro obyvatelstvo našeho kraje jistě příjemný závěr. Ale nezaháleli tak trochu Vaši hasiči?
Hasiči jistě nezaháleli. Sedm a půl tisíce zásahů nás zahálet nenechalo. Poctivě se připravují při pravidelném odborném výcviku, při společných cvičeních integrovaného záchranného systému. Velkou pozornost jsme například věnovali případnému zásahu při možném rozsáhlém požáru na Šumavě, vyvrcholením přípravy bylo cvičení složek IZS „Šumava 2014“.
Hasičský záchranný sbor netvoří jen „mokří“ hasiči. Svoji nezastupitelnou úlohu v rámci sboru mají také preventisté, krizoví pracovníci, příslušníci na operačním středisku a další. Jsou to hasiči, kteří často vystupují navenek sboru, jsou to oni, kteří například rozvíjejí spolupráci s úřady, obcemi, jednotkami SDH. Jak hodnotíte jejich práci?
Práce našich „suchých“ hasičů je všudypřítomná. Alespoň já jí tak vidím. Vidím jí v každé větší zkolaudované stavbě, vidím jí při preventivně výchovné činnosti ve školách a školkách. Úzce spolupracujeme v IZS a s krajským úřadem při plánování mimořádných a krizových situací, pořádáme společná zaměstnání a školení s dobrovolnými hasiči. Obrovský kus práce udělá Operační i informační středisko HZS Jihočeského. Je náročné a nesmírně zodpovědné odbavit všech 260 tisíc volání, která každoročně směřují na linky 150 a 112. Nedovedu si představit činnost hasičů bez kvalitní ekonomické a personální podpory. Naše práce v této oblasti byla oceněna, dá-li se to tak říct, kontrolou NKÚ, která dopadla na výbornou. Jsem zkrátka s prací hasičských „úředníků“ nesmírně spokojen.
Velikou událostí pro Váš sbor byla v roce 2014 organizace 43. Mistrovství České republiky v požárním sportu družstev HZS ČR a 61. Mistrovství Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska v požárním sportu. Celý hasičský sportovní i nesportovní svět mistrovství hodnotil pozitivně. Jak to vidíte Vy?
Pořádání tohoto hasičského sportovního svátku byla velká výzva, velké zátěž, ale zároveň i velká čest pro náš sbor. I my vnímáme mistrovství jako velmi zdařilé a po jeho ukončení jsme si šťastně oddechli. Zároveň na nás trochu padl smutek, že je to všechno za námi a další bude až za 14 let. Ať se královehradeckým kolegům letos daří stejně jako nám.
A na závěr: co byste si pro svůj sbor přál pro rok 2015?
Přeji si silný a personálně stabilizovaný sbor. Přeji si odvážné, šikovné a vyškolené hasiče. Přeji si, aby každý z nás chodil do práce s dobrým pocitem, že posouváme bezpečnost obyvatel a návštěvníků kraje na vyšší úroveň. Zároveň si však přeji co nejméně lidského neštěstí a tragédií.
 
 
 
Statistické údaje za rok 2014
V průběhu loňského roku přijali operátoři Operačního a informačního střediska HZS Jihočeského kraje na tísňové linky 112 a 150 cca 260 tisíc volání. Z tohoto počtu založili 15 tisíc datových vět, které rozeslali na operační střediska HZS krajů, Policie ČR a dispečinky Zdravotnických záchranných služeb.
Jihočeské jednotky požární ochrany zasahovaly od 1. ledna do 31. prosince roku 2014 celkem u 7 409 událostí. Přibližně každých 71 minut vznikla v Jihočeském kraji událost, kterou museli naši hasiči vyřešit.
Nejčastějším typem událostí za loňský rok byly, tak jak je tomu již mnoho let, technické zásahy. Za rok 2014 evidujeme 4 241 technických zásahů. V porovnání s rokem 2013, kdy hasiči zasahovali u více než pěti tisíc technických zásahů, je patrný výrazný pokles. Důvodem nižšího počtu tohoto typu zásahů byly rozsáhlé povodně, které v červnu roku 2013 zasáhly území Jihočeského kraje.
V pořadí druhou statisticky významnou skupinou zásahů jihočeských hasičů jsou dopravní nehody. Jednotky požární ochrany likvidovaly v roce 2014 následky 1 297 nehod. Počet dopravních nehod s účastí jednotky požární ochrany byl za rok 2014 téměř shodný s rokem 2013, kdy ve statistikách evidujeme 1 273 zásahů u nehod.
Srovnatelný je také počet požárů. V roce 2013 uhasili jihočeští hasiči 1 003 požárů (včetně prověřovacích cvičení). V roce loňském se počet zlikvidovaných požárů dostal na číslo 1 064 (také včetně prověřovacích cvičení). Zajímavý je přepočet, kdy přibližně každých 8,2 hodiny vznikl na území Jihočeského kraje jeden požár. Všechny požáry způsobily škodu za 84.164.400 Kč.
Při svých zásazích se hasiči setkali se 156 usmrcenými a 1 087 zraněnými osobami, které museli v mnoha případech vyprošťovat či jim poskytovat předlékařskou první pomoc. Hasiči bezprostředně zachránili 798 osob a 906 osob bylo evakuováno.
(vm)
0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře